Impresionismul din Clisura Dunării, expus la Galeria Primăriei Timișoara!

Galeria Primăriei Timișoara va fi joi, 10 ianuarie, începând cu ora 14.00, gazda expoziției taberei de creație artistică, desfășurată la Gîrnic, tabără de creație care a ajuns, în toamna anului trecut (14-21 octombrie 2018), la cea de a XV-a ediție.

Fascinația artistului Brăteanu față de peisajul mirific al comunei din Clisură datează de mai bine de 8 ani, anul 2010 fiind anul în care a avut loc prima tabără de creație artistică și documentare, iar de atunci și până acum, peste 100 de artiști plastici din întreaga Europă au avut ocazia să treacă pragul muzei curatorului – Gîrnicul!

Expoziția care va avea loc la Timișoara va reflecta lucrările întreprinse de cei peste 10 artiști, în cadrul ultimei tabere de creație. Este vorba despre: Vasile Dancu, Tanja Djokić, Adrian Dudui, Ljubisa Durić, Igor Isac, Mátyász Lászlo, Ioan Mercea, Maja Obradović, Ivan Vasilchin şi Jelena Vragović, lucrări a căror tematică diversificată este menită să-i releve privitorului atât maturitatea artistică, profesionalismul, cât și virtuozitatea oamenilor care au trudit la acest proiect.

Tabăra de creație artistică și documentare de la Gîrnic a intrat în tradiția locului, în dialogul cu trecutul și prezentul satului, cu peisajul și cu locuitorii săi. Pictura născută aici transmite atemporal valorile regăsite în această matrice formatoare. Tot aici predomină pictura, tehnica mixtă, grafica, pastelul sau eboșa în șpaclu, specifică impresioniștilor de odinioară.

Fascinația lui Brătianu pentru comuna Gîrnic provine din faptul că, în Clisură, se află cea mai mare colectivitate cehească, „centrul coloniilor cehe din Banat”. Gîrnicul (Gerník) este aşezat pe Valea Kameniţa. A fost înfiinţat în partea sud-estică a Munţilor Locvei, între anii 1826-1828, sătenii amintindu-şi, din moşi-strămoşi, de provenienţa lor din jurul oraşului Plzeň şi a capitalei pragheze; o parte a satului, cea de pe înălţimi, este cunoscută sub numele „Na Velké straně”, populată de „Plzáci” ori „Plzeneţi”, adică „cei din Plzeň”. „Cei de la munte”, „Horáci”, dintr-un alt val de migranţi, au ocupat partea mai joasă a coloniei, „Na malé straně”; cu o provenienţă nu tocmai clară, se pare că ar fi originari din Česko-moravské vysočiny (podişurile ceho-morave) sau din arealul munţilor Krkonoše.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/