Impozit pe profit de minimum 15% pentru multinaționale. Urmează taxarea companiilor în statele în care realizează profitul

dumitru rujan pupitru
untitled design set 970x90 px

În luna decembrie 2022, statele membre ale UE au ajuns la un acord prin care multinaționalele vor trebui să plătească un impozit pe profit de minimum 15%. Măsura introducerii unui impozit minim global a fost anunțată la jumătatea anului trecut și următorul pas este taxarea companiilor în statele în care realizează profitul, anunță deputatul cărășean Dumitru Rujan.

O serie de măsuri vor în vigoare la 1 ianuarie 2024 și vor stabili standarde de transparență astfel încât utilizarea unor astfel de societăți în scopul evaziunii fiscale să poată fi detectată ușor de către autoritățile statelor membre.

„Parlamentarii liberali au votat în Parlamentul European pentru eliminarea posibilității utilizării societăților de tip «cutie poștală» în scopul comiterii de evaziune fiscală în UE. Noile măsuri sunt menite să asigure condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile europene și să genereze venituri adecvate la bugetele de stat.”, spune Dumitru Rujan.

Se vor folosi o serie de indicatori precum valoarea veniturilor înregistrate, tipul de activități comerciale desfășurate, numărul de angajați sau spațiile utilizate. „Contribuabilii de rând nu trebuie să suporte sarcini financiare suplimentare din cauza celor care încearcă să se eschiveze de la plata impozitelor care le revin.”, mai spune parlamentarul PNL de Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/