Importanța voluntariatului, reflectată într-un nou proiect european marca Nevo Parudimos

„V for Volunteering” este noul proiect pe care Asociația Nevo Parudimos din Reșița îl derulează împreună cu 5 parteneri internațional. Acesta se va implementa pe parcursul a doi ani, fiind ultimul proiect aprobat în contextual Programului Erasmus+, Serviciul European de Voluntariat.

Proiectul „V pentru Voluntariat” este un proiect care se va împărți în două runde a câte 5 voluntari fiecare, din următoarele țări: Spania, Italia, Turcia, Grecia și Portugalia. Aceștia vor desfășura stagii de câte 12 luni în Reșița. Prima rundă de voluntariat se va derula în perioada 1 februarie 2019 – 31 ianuarie 2020. A doua rundă va avea loc în perioada 1 ianuarie 2020 – 30 decembrie 2020, o lună fiind comună cu prima rundă, în care voluntarii vor discuta despre activitățile deja începute.

Reprezentanții Asociației Nevo Parudimos evidențiază 3 motive pentru care consideră necesară implementarea acestui proiect:

  • un sistem școlar care este rigid și care suprimă creativitatea;
  • un punct de vedere în rândul multor tineri că voluntariatul este doar o formă de muncă convențională, fără plată;
  • impresia multor tineri că nu mai are sens să se angajeze în mod activ în societate, convingerea că opiniile lor nu contează și nu pot face nimic pentru a schimba acest lucru.

Există mai multe obiective avute în vedere în cadrul proiectului „V pentru Voluntariat”:

1. Îmbunătățirea incluziunii, participării școlare, abilităților lingvistice și a experienței educaționale în general, pentru copiii din comunitățile dezavantajate, prin activități de învățare non-formală în școlile locale din Reșița, în timpul implementării proiectului.
2. Dezvoltarea cunoștințelor despre voluntariat, beneficiile și responsabilitățile unui voluntar, promovarea voluntariatului în orașul Reșița și nu numai, printr-o gamă largă de activități desfășurate în timpul proiectului.
3. Promovarea implicării civice a tinerilor din Reșița, prin demonstrarea modului în care implicarea în comunitate poate ajuta la înțelegerea nevoilor societății și a beneficiilor pe care le aduce membrilor săi;
4. Oferirea oportunității de a învăța cum să lucreze cu copiii, pentru 10 tineri voluntari din 5 țări, precum și pentru tineri provenind din comunități dezavantajate și tineri voluntari din orașul Reșița, pentru a-și dezvolta simțul de inițiativă și pentru a-și crește încrederea în forțele proprii;
5. Dezvoltarea abilităților și competențelor celor 10 voluntari în ceea ce privește coordonarea și organizarea activităților educaționale, civice și incluzive, activităților de tineret, experienței interculturale și educaţiei non-formale.

Mai precis, cei 10 voluntari implicați vor desfășura diverse activități, cum ar fi predarea de limbi străine în școli atât împreună cu profesorii, cât și singuri, ateliere de teatru – derulate la sediul Nevo Parudimos, voluntariat în cadrul unor evenimente derulate împreună cu parteneri locali, campanii de sensibilizare cu privire la necesitatea implicării active a tinerilor și a modului în care Programul Erasmus+ contribuie la aceasta.

Pe de o parte, scopul proiectului este acela de a dovedi utilitatea voluntariatului, dar și pentru a dezvolta stima de sine, capacitățile de adaptare, integrare, competențe sociale, organizaționale și de limbă străină.

Parteneri:

  • Asociacion las ninas del tul – Spania
  • Cantiere Giovani Cooperativa Sociale ONLUS – Italia
  • Nisantasi Universitesi – Turcia
  • United Societies of Balkans Astiki Etaireia – Grecia
  • ProAtlântico – Associação Juvenil – Portugalia

Bugetul proiectului pentru cele 24 de luni de implementare nu poate depăși suma de 76.490 de euro.

Mai multe informații pot fi solicitate la adresa de e-mail office@nevoparudimos.ro.