”Important e cum e mai bine pentru țară!”. Nicolae Robu, despre organizarea alegerilor locale

PNL marșează puternic pe ideea alegerii primarilor în două tururi la scrutinul electoral din această vară. Schimbarea pare una tot mai evidentă, iar Nicolae Robu spune că e foarte important să se facă acest lucru. Președintele PNL Timiș a explicat și ce dorește partidul pentru alegerea președinților de consilii județene.

Robu spune că orice primar e legitim doar dacă are 50%+1 din voturile exprimate. ”Decizia fermă a PNL este ca Guvernul să-și angajeze răspunderea pentru schimbarea legislației și să se ajungă la împlinirea acestui deziderat al majorității populației. Miza nu este alegerea în două tururi, ci ca primarii să fie aleși cu o majoritate de voturi. O parte dintre primari au fost aleși cu 50%+1. Și eu am avut 53% la alegerile din 2016. Au fost și cazuri în care procentul obținut a fost foarte mic. Am înțeles că cineva a devenit primar cu 17% din voturi. Cred că e de bun-simț că nu e normal să se întâmple așa ceva”, a explicat Robu.

Liberalul spune că pesediștii ar trebui să recunoască motivele pentru care se opun modificării legii electorale. ”PSD vine acum și atacă procedura. Spune că nu e în regulă să se facă modificarea legii, că nu e în regulă procedura de angajare a răspunderii. De fapt, în spate, se tem de sistemul pe care vrea să-l promoveze PNL. Despre asta este vorba. Trebuie să o spună deschis”, a precizat președintele PNL Timiș.

Robu spune că nici nu contează dacă pentru el va fi un avantaj sau nu dacă guvernul își angajează răspunderea pentru această modificare. ”Cred că nici nu mă avantajează, nici nu mă dezavantajează. Mie personal îmi e chiar totuna. Dar nu asta contează. Important e cum e mai bine pentru țară”, a punctat primarul Timișoarei, care va candida pentru un al treilea mandat.

PNL vrea ca președinții de consilii județene să nu mai fie aleși nominali

Despre președinții de consilii județene, Robu spune că partidul vrea ca aceștia să fie aleși de consilieri. ”PNL nu a discutat despre două tururi la alegerile președinților de consilii județene întrucât PNL dorește schimbarea legii. Președintele consiliului județean să nu mai fie ales prin vot direct, universal la nivelul județului, că să fie ales de către consilierii județeni, exact așa cum s-a făcut până acum. Noi considerăm că este mai potrivit așa. Vorbim de președintele consiliul județean. Și dacă intrăm în semantica acestei sintagme. Nu e președintele județului”, a declarat Nicolae Robu.

Edilul spune că de asta, în PNL Timiș nici nu se desemnează deocamdată vreun potențial candidat, în cazul în care legea rămâne cea de acum. ”Eu mereu am considerat că nu e cazul să provoci o competiție internă pentru funcții pe care nu le ai la dispoziție, cum s-a întâmplat în 2016. Pentru că nici nu ai o persoană sau o personalitate care să un scor peste scorul partidului. Dacă ai avea, ar avea o logică”, a mai spus Robu.