S-a lansat „Vestul Calificat”, proiectul de profesionalizare a angajaților din Regiunea Vest

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Un nou proiect privind profesionalizarea angajaților din Regiunea Vest, intitulat „Vestul Calificat”, a fost lansat astăzi la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 3, intitulat „Locuri de muncă pentru toți”.

Prin acest proiect, 330 de persoane angajate în diferite sectoare de activitate vor fi calificate și 36 de IMM-uri din Regiunea de Vest vor fi instruite. Proiectul se ridică la suma de peste 4,5 milioane de lei.

„Proiectul este unul în parteneriat, în care Camera de Comerț este lider. Avem două firme care sunt partenere din județul Hunedoara, Art Forest și Euro Jobs. În acest proiect, Camera de Comerț, împreună cu partenerii săi, își propune să specializeze 330 de angajați din Regiunea Vest în diferite calificări. Niște exemple ar fi: agent de curățenie, lucrător în comerț. Un alt rezultat al proiectului ar fi că 36 de companii își vor specializa mai apoi în interiorul firmei angajații. Vor implementa un plan de dezvoltare și perfecționare a angajaților. Ne dorim ca prin acest proiect să îi învățăm pe oameni, pentru a-i învăța la rândul lor pe alții. Proiectul are ca grup țintă angajații din Regiunea Vest, din toate cele patru județe”, a declarat Cătălina Culda, manager de proiect.

Cei de la Camera de Comerț spun că firmele se plâng că nu au oameni calificați. Angajații vin, stau o perioadă scurtă, apoi pleacă. Din acest motiv trebuie să-și caute alți oameni. Pentru ei asta înseamnă bineînțeles pierderi financiare. Prin acest proiect și-au propus să sprijine firmele, prin scrierea de proiecte de dezvoltare a resurselor umane.

STPT job 1000x200

„Multe dintre firme spuneau că ei angajează și oameni care nu sunt specializați, nu au competențe specializate pe acel domeniu. Le oferă posibilitatea de a se specializa la locul de muncă. Acum venim noi cu aceste proiecte prin care dorim să le oferim certificarea competențelor acestor angajați. Bineînțeles, dacă firmele vor să-i păstreze, trebuie să le ofere condiții mai bune de lucru. Dar asta depinde de negocierea angajat-angajator. Sau firmele care într-adevăr vor alți angajați pot să îi «fure», să spunem așa. Mi se pare un lucru echitabil și pentru angajat și pentru angajator. E normal ca un angajator să își dorească să susțină și angajații”, a afirmat Daiana Buzatu, manager Direcția de Programe, Consultanță și Finanțări din Camera de Comerț Timiș.

Problema este la persoanele cu o pregătire nepotrivită sau fără calificări, care nu au cultura de a-și face bine treaba, spun cei care se ocupă de astfel de proiecte.

„Cei care obțin deja o calificare în mare parte pleacă și nu mai lucrează aici. Noi asta încercăm, să-i sprijinim noi pe angajatori, să le ofere o certificare a competențelor, dar să îi și conștientizăm pe angajatori că trebuie să-și păstreze aceste persoane, să le ofere o calificare și un serviciu mai bun”, a conchis Daiana Buzatu.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/