Directorul APIA Caraş-Severin şi primarii din Oţelu Roşu şi Socol l-au luat pe nu în braţe în cazul fraudării fondurilor europene pentru păşuni, dar mărturiile omului de afaceri Tudor Jurj, precum şi multele probe de la dosar, nu sunt deloc de partea lor.
Tudor Jurj este singurul din cei patru săltaţi de mascaţi cu ocazia descinderilor care nu a ajuns în arest. În cele 24 de ore cât a fost reţinut, afaceristul din Lugoj, cel care a pus pe roate afacerea fraudării fondurilor APIA împreună cu Romică Anculia, a povestit totul cu lux de amănunt procurorilor DNA. Cunoscându-se de vreo cinci ani cu Anculia, acesta i-a facilitat încheierea în condiţii avantajoase a unor contracte cu mai multe primării din Caraş-Severin, de regulă sub valoarea de 15.000 de euro, pentru a evita astfel organizarea licitaţiilor. Profitul se împărţea în trei, între Jurj, Anculia şi primarii localităţilor respective. Rebeca Jurj, sora lui Tudor Jurj, care îndeplinea calitatea de administrator al firmei controlate de acesta, a recunoscut şi ea antedatarea mai multor contracte cu primăriile din Socol şi Oţelu Roşu. “Învinuitul Jurj a ales să expună organului de urmărire penală adevărul cu privire la activităţile infracţionale desfăşurate de persoanele cercetate în prezenta cauză”, au reţinut magistraţii de la Tribunalul Timiş în momentul în care au dispus arestarea lui Simion Iancu Simi, a lui Romică Anculia şi a primarului din Socol, Valentin Ghiţă.
Cei trei forţează mâna magistraţilor pentru a-i pune în libertate. La începutul săptămânii viitoare, Curtea de Apel va judeca recursul declarat de Simi şi Ghiţă împotriva hotărârii de ieri a Tribunalului Caraş-Severin prin care le-au fost respinse cererile de liberare sub control judiciar.