Împăduririle, printre principalele activități ale Direcției Silvice Caraș-Severin

puieti

În condițiile pedo-staționale din pădurile administrate de Direcția Silvică Caraș-Severin, regenerarea pădurii se realizează, în cea mai mare parte, natural, dar și prin împăduriri în terenuri goale, după tăieri rase de substituire a arboretelor derivate și completarea regenerării naturale.

Regenerarea naturală se instalează urmare a executării tratamentelor de regenerare.

În cazul Direcției Silvice Caraș-Severin sunt utilizate mai multe tratamente, respectiv tratamentul tăierilor progresive (în ochiuri), tratamentul tăierilor succesive, tratamentul tăierilor cvasigrădinărite, tratamentul tăierilor de transformare spre grădinărit și tratamentul tăierilor în crâng. Pe lângă aceste tratamente se aplică și tratamentul tăierilor rase pe parchete mici, până la 3 ha. Aceste tratamente se utilizează doar pentru substituirea unor arborete derivate care au în compoziție specii cu valoare ecologică și economică mică și în arborete pure de pin și molid ajunse la vârsta exploatabilității. Ca urmare a efectuării acestui tratament, se execută lucrări de împăduriri pe toată suprafața cu specii valoroase corespunzătoare tipului natural fundamental de pădure.

Atât din punct de vedere ecologic, dar și economic, promovarea regenerării naturale constituie o prioritate pentru noi întrucât se asigură continuitatea arboretului în care se intervine cu tăieri, iar în compoziția acestuia se vor regăsi speciile existente, adaptate la condițiile staționale, ceea ce implică costuri reduse pentru instalarea vegetației și conducerea arboretelor tinere.

Situația regenerărilor executate în ultimii ani de către Direcția Silvică Caraș-Severin este prezentata în tabelul următor.

tabel directia silvica

Împăduririle se execută cu puieți de talie mică cu rădăcină nudă produși în cele 114 pepiniere silvice ale direcției. Anual Direcția Silvica folosește peste 1.000.000 de puieți forestieri, în funcție de suprafețele pe care urmează a executa lucrări. Speciile de puieți utilizați la lucrări sunt brad, molid, larice, fag, gorun, stejar pedunculat, paltin de munte, frasin, cireș ș.a și în mică măsură specii exotice nuc negru, castan comestibil și stejar roșu.

În anul 2021, la Direcția Silvică Caraș-Severin au fost realizate împăduriri integrale pe o suprafață de 131 ha și completări pe 63 ha.

Totodată au fost realizate regenerări naturale pe o suprafața de 622 ha.

Pentru executarea lucrărilor de împăduriri și completări au fost utilizați 979.000 puieți forestieri, din care : brad – 58.000 buc; molid – 211.000 buc; larice – 7.000 buc; pin – 8.000 buc.; fag – 164.000 buc.; frasin – 40.000 buc.; paltin de munte – 231.000 buc; nuc negru – 2.000 buc și cvercinee – 258.000 buc.

Pentru realizarea împăduririlor sunt folosite specii forestiere valoroase atât din punct de vedere ecologic, cât și economic.

Pentru anul 2022 au fost stabilite, prin controlul anual al regenerărilor suprafețele, pe care se vor executa lucrările de regenerare. În prezent, aceste suprafețe se centralizează la nivelul subunităților și se întocmesc documentațiile tehnico – economice pentru realizarea lucrărilor.

Întrucât la această dată o parte din tăierile de substituire, a celor provocate de doborâturi de vânt și atacuri de dăunători, sunt încă în lucru, nu este definitivat întreg programul de împăduriri pentru anul următor, dar estimăm că suprafața va fi de aproximativ 240 ha .

În totalul suprafeței de împădurit în anul 2022 intră și suprafața de 25,3 ha preluată în vederea împăduririi ca urmare a scoaterii din fond forestier a suprafeței destinate construirii domeniului schiabil Semenic, dar și importante suprafețe afectate de incendiile de pădure în ultimii ani.

Pentru execuția acestor lucrări, dar și a lucrărilor de îngrijire a regenerărilor rămase în control din anii anteriori, vor fi luate din timp măsurile organizatorice necesare, prin întocmirea la fiecare subunitate a unui plan de măsuri tehnico-organizatorice și desemnarea persoanele responsabile pentru fiecare șantier de împăduriri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/