Imagini spectaculoase cu nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român reabilitat, care va permite navigația cu vaporașul pe Bega până în Serbia

nod sanmihaiu roman

Administrația Bazinală de Apă Banat a făcut public un filmuleț spectaculos, realizat din aer, în care se poate observa nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, reabilitat în cadrul unui proiect european ce va permite reluarea navigației pe Bega din Timișoara până în Serbia.

În viitorul apropiat, ne vom putea plimba cu vaporașele pe râul Bega din Timișoara până în Serbia. Acest lucru va fi posibil după ce în cadrul unui proiect european s-a reușit reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, aflat lângă Timișoara.

Lucrările au fost finalizate recent, iar Administrația Bazinală de Apă Banat a făcut public un filmuleț spectaculos, realizat din aer, cu modul în care arată nodul hidrotehnic după ce a fost modernizat.

Uite cum arată acum ecluza și barajul stăvilar de la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român! Cel mai așteptat proiect transfrontalier România-Serbia, și anume ”Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”, se apropie de final. Acest proiect urmărește să repună pe picioare navigația pe canalul Bega între cele două țări. Astfel, în video-ul de mai jos, puteți să aveți o imagine “de sus” a acestei reabilitări în totalitate a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român. În dreapta insulei se poate observa barajul stăvilar reabilitat (reabilitare stavilă cilindrică și plană dublă, reabilitare casa stăvilar-monument tehnic), iar în partea stângă a insulei este ecluza”, a informat ABA Banat.

Potrivit reprezentanților instituției, în acest moment se pregătește procedura de realizare a recepției acestor lucrări. Finanțarea este una europeană, prin fondurile Interreg-IPA CBC România-Serbia, iar partea română beneficiază de aproape șapte milioane de euro.