Imaginea COVID-19 în Caraș-Severin, în prima zi fără restricții

coronavirus pandemic is over. happy caucasian woman taking off surgical mask at fall park, blank space. selective focus

În prima zi de libertate după aproape doi ani, județul Caraș-Severin are o incidență de peste 4 cazuri la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, 52 de cărășeni au fost depistați pozitiv, asta în timp ce doar 12 au decis să se vaccineze cu prima doză.

În 15 mai s-ar fi împlinit doi ani de când România se află în stare de alertă. De astăzi însă restricțiile și măsurile impuse de autorități s-au transformat în recomandări. Nu se mai poartă mască în aer liber, dar nici în interiorul magazinelor, iar restaurantele nu mai cer clienților certificatul verde.

Cu toate acestea, numărul cazurilor de infectare nu este deloc mic. În Caraș-Severin, spre exemplu, peste 1.300 de persoane s-au infectat în ultimele două săptămâni, incidența fiind în prezent de 4,18 cazuri la mia de locuitori. Doar două comune – Brebu Nou și Socol – au zero îmbolnăviri în ultimele 14 zile. În același timp, aproape 100 de persoane sunt internate în spitalele din Reșița, Caransebeș și Oravița, 10 dintre ei fiind în stare gravă, la ATI.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

În schimb, numărul persoanelor care aleg să se vaccineze este în permanentă scădere. Ieri au trecut pe la centrele de vaccinare din Caraș-Severin 81 de persoane, 12 dintre ele pentru doza I, 59 pentru doza II și 10 pentru doza III. În total, de la debutul campaniei, s-au circa 116.000 de cărășeni.

banner 970 x 250