Primăria Caransebeș țintește fondurile Uniunii Europene pentru reabilitarea termică a blocurilor!

anvelopare

Blocurile de locuințe, construite la Caransebeș înainte de anul 2000, ar putea beneficia de o renovare energetică completă, fără contribuția financiară a proprietarilor.

Municipalitatea de pe Timiș și Sebeș are în vedere reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale multifamiliale din oraș, cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Linia de finanțare pe componenta A.3 „Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale” se deschide la 1 aprilie, iar data limită de depunere a proiectelor este 30 mai. Potrivit administrației locale de pe Timiș și Sebeș, sunt prioritare, și vor fi incluse în proiect, acele blocuri de locuințe care sunt într-o stare tehnică de degradare mai accentuată.

„Prin această schemă de granturi pentru eficientizarea energetică și reziliență în clădirile rezidențiale multifamiliale, pe lângă anveloparea clădirii, mai sunt prevăzute și panouri fotovoltaice, dar și montarea a două stații de încărcare electrică în fața blocurilor. Dacă se intervine și în interiorul apartamentelor, atunci avem nevoie și de acordul proprietarilor 100%. Dacă se intervine doar pe casa scării și pe exterior, pe părțile comune, atunci două treimi sunt suficiente pentru a implementa acest proiect. Noi în momentul de față strângem hotărârile AGA a Adunării Generale a Proprietarilor, prin care sunt de acord cu treaba asta. Deja avem vreo 30 de blocuri care ne-au adus aceste liste, mai așteptăm și alți proprietari.”, precizează city-managerul municipiului Caransebeș, Florin Bogdea.

Pentru proiectele de renovare energetică moderată, intervențiile propuse pentru clădire trebuie să conducă la o reducere a consumului de energie primară și a emisiilor de CO2, situată în intervalul 30 – 60%, în comparație cu starea de pre-renovare, iar pentru proiectele de renovare energetică aprofundată, reducerea consumului de energie primară și a emisiilor de CO2 trebuie să fie peste 60%.

Depunerea proiectelor pe PNRR nu implică nicio cheltuială din partea asociațiilor de proprietari și a locatarilor, studiile fiind demarate de Primăria Caransebeș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/