Ilegalităţile constatate de Mihai Goţiu în pădurile Semenicului, confirmate de două ministere! „Distrugeri pe bandă rulantă și o administrare iresponsabilă!“

Senatorul USR Mihai Goțiu, vicepreședinte al Senatului, a fost prezent vineri seara la Reșița, unde a prezentat mai multe concluzii privitoare la fenomenul defrișărilor din ariile naturale protejate.

Parlamentarul spune că a făcut o vizită de documentare în trei parcuri naționale din Austria, unde a văzut cum se poate face un management serios unui parc național și spune că și România trebuie să schimbe abordarea.

„Şi anul trecut, dar şi în acest an, am fost în mai multe parcuri naţionale din România, cu accent pe cele din judeţul Caraş-Severin, care deţine cea mai mare suprafaţă protejată din ţară. Din păcate, situaţia găsită aici este destul de haotică. Se foloseşte orice pretext pentru a se interveni sub forma unor tăieri comerciale, pentru care se dau tot felul de explicaţii. Am avut şi o îndelungată corespondenţă cu ministerele de profil – Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor – iar din punctul meu de vedere nu există voinţă politică pentru rezolvarea problemei, mai exact, pentru a conserva în mod real şi pentru a proteja parcurile naţionale din România, chiar dacă vizita mea de documentare de anul trecut s-a lăsat cu un control al Corpului de control de la Ministerul Apelor şi Pădurilor. Acest raport s-a trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi urmează o cercetare penală. Sunt şi dosare penale deschise la Reșița în urma incendiilor ce au urmat vizitei mele în Semenic”, a afirmat senatorul USR.

leader board 728 x 90 px

Goțiu a vorbit și despre situația lui Nicolae Ifca, directorul Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, care a căzut de două ori examenul pentru postul de director, dar a rămas pe funcție, situație despre care Express de Banat a scris la acea vreme.

Parlamentarul a mai vorbit și despre  faptul că a solicitat constatarea încălcării contractului de administrare de către RNP Romsilva a PNSCC, prin întârzierea fără nicio scuză a elaborării planului de management, și rezilierea acestuia.

„Anul trecut, am documentat pe teren situația din PNSCC. Abuzurile și ilegalitățile pe care le-am constatat pe teren au fost confirmate de către Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor. Mai mult, raportul realizat de către Corpul de control al Ministerului Apelor și Pădurilor în urma anchetei pe care am solicitat-o a fost trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Controalele pe care le-am făcut pe teren, atât în Semenic, dar și în alte parcuri naționale din România, arată distrugeri pe bandă rulantă și o administrare iresponsabilă a acestora.

În această primăvară am efectuat o vizită de documentare în parcuri naționale din Austria, iar diferențele sunt bulversante, atât în privința principiilor pe baza cărora sunt administrate, cât și a beneficiilor pe care comunitățile locale le au de pe urma acestor parcuri. Lipsa planurilor de management este una dintre cauzele majore ale distrugerii parcurilor naționale din România, dar nu singura”, a spus Mihai Goțiu.

În ultimul an, senatorul USR a adresat mai multe întrebări și interpelări Guvernului și ministerelor de specialitate legate de situația administrării parcurilor naționale, a pădurilor virgine și cvasi-virgine și a altor arii naturale protejate din România. Pe baza documentărilor pe teren, a vizitei din Austria și a răspunsurilor primite, Mihai Goțiu are în lucru un pachet legislativ care să asigure o protecție reală pentru parcurile naționale din România, pe care intenționează să-l lanseze în toamnă.