Ieșire mai rapidă din Timișoara spre Autostrada Vestului! CJ Timiș anunță startul lucrărilor de lărgire a drumului Dumbrăvița-Giarmata-A1

Lărgirea la patru benzi a șoselei care leagă Timișoara de autostradă, prin localitatea Dumbrăvița, este mai aproape de realitate. Astăzi a fost predat amplasamentul constructorului, iar lucrările nu sunt departe de a începe. Situația le va da ceva bătăi de cap șoferilor, dar sunt puse la dispoziție alternative de ocolire, iar traficul nu va fi restricționat complet în zona în care se lucrează.

Cererea de finanțare pentru acest drum a fost depusă în anul 2017, iar doi ani mai târziu a fost semnat contractul de proiectare și execuție. La sfârșitul lunii iulie, încă se aștepta avizul de mediu, necesar pentru demararea execuției, dar Călin Dobra a trecut peste piedicile birocratice, deoarece spune că legea îi permite.

„Vom face totul în acest sens. Am obținut autorizația de construire pentru acest drum județean foarte important. Pentru modernizarea a 10 kilometri de drum judetean de la autostradă, centură și până la intrarea în Timișoara prin Dumbrăvița. La momentul acesta, toți operatorii sunt prezenți pentru ședința tehnică și predare a amplasamentului. Săptămâna viitoare vom emite ordinul de începere a lucrărilor, iar constructorul va începe să își pregătească terenul pentru a intra efectiv în lucrări. Din punct de vedere al documentației, suntem pregătiți conform legislației”, a spus Călin Dobra, președintele CJ Timiș.

Se va lucra în două etape. Prima etapă este cuprinsă între autostradă și centură, iar cea de-a doua etapă este cuprinsă de la centură până în comuna Dumbrăvița. Vor fi realizate sensuri giratorii, astfel că, în mare parte, vor fi eliminate semafoarele și se vor amenaja alveole pentru stațiile de autobuz. „În această zonă este prinsă și pista de biciclete, de la autostradă și până la centură, iar împreună cu Primăria Dumbrăvița vom dezvolta și rețeaua de piste de biciclete”, a mai spus Dobra.

Primarii celor două comune, Giarmata și Dumbrăvița, spun că pregătesc variante de ocolire astfel încât șoferii să nu se „împotmolească” în trafic.

„Din zona sensului giratoriu, aflat la intrare în comuna Giarmata, am făcut o alternativă de ocolire prin Cerneteaz, Covaci și giratoriul de la centură astfel încât să degrevăm constructorul și să nu aglomerăm zona. Mai avem o alternativă, prin zona industrială, deci am oferit două variante”, a spus Virgil Bunescu, primarul comunei Giarmata.

„Și noi vom pune la dispoziție alternative de ocolire în perioada lucrărilor pentru că este foarte aglomerat în Dumbrăvița și nu vrem să blocăm lucrările”, a spus Victor Malac, primarul comunei Dumbrăvița.

Circulația nu se întrerupe în totalitate, cel mai mai probabil va fi deschis un singur sens de mers. „Discutăm de poate cel mai important proiect de infrastructură rutieră, discutăm de accesul la autostradă, un acces mult mai facil. În perioada lucrărilor se va mai putea intra pe autostradă din această zonă”, a mai precizat Călin Dobra.

Valoarea proiectului este de aproximativ 60 de milioane de lei, fonduri europene.