Idei noi, metode noi. Practica reflectivă – pentru suportul celor rămași cu sechele în urma COVID-19

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Cercetător pasionat, dr. în psihologie, Nistor Becia, cărășean stabilit de mai mulți ani la Cardiff, a intrat în atenția autorităților medicale din Țara Galilor. Astfel, cursul său de cercetare pe tema Practica reflectivă, la care a lucrat mai bine de un an, a fost promovat de la începutul acestei luni la nivel de sistem de sănătate și propus ca exemplu de bune practici în sprijinirea persoanelor afectate mintal și emoțional de COVID-19.

Practica reflectivă este un concept aflat în evoluție, pentru o metodă antică de îmbunătățire a sinelui. Este un curent profesional ce presupune capacitatea de a trece în revistă experiențele parcurse într-un anumit context de activitate, la un nivel profund. Această practică este definită prin analiza propriilor noastre credințe și valori pentru a vedea validitatea acestora, a fi deschiși spre reflecție și a evalua cât de corecte sunt acestea cu scopul de a ne schimba, a ne îmbunătăți, a ne putea dezvolta profesional.

„Pandemia a provocat multă suferință pentru numeroși pacienți, în noiembrie anul trecut, raportându-se un număr aproape dublu de persoane care s-au confruntat cu o criză de sănătate mintală în timpul pandemiei decât s-a înregistrat anterior”, spune psihologul practician Nistor Becia, care a fost desemnat să se ocupe de supervizarea și coordonarea altor psihologi din sistemul de sănătate britanic și nu numai, pentru specializarea lor în domeniul Practicii reflective.

Nistor Becia reprezintă Societatea Britanică de Psihologie în Consiliul Diversității Culturale și Etnice din cadrul Federației Europene a Asociațiilor Psihologilor (EFPA) cu sediul în Bruxelles. Tratează pacienți, predă studenților de la psihologie și celor de la Medicină și spune că a dezvoltat un interes deosebit în domeniul Practicii reflective și Supervizării clinice, despre ultima specializare publicând și o carte în limba română în anul 2018.

STPT job 1000x200

Cursul oferă metode pentru învățare și reflecție pentru clinicienii implicați în susținerea personalului medical din Marea Britanie aflat în lupta cu pandemia, dar oferă de asemenea, un sprijin pentru ca acești clinicieni să reflecteze asupra propriei bunăstări pe măsură ce se trece la următoarea fază a pandemiei. Cursul este conceput pentru cei cărora li s-a cerut să contribuie la bunăstarea personalului si nu numai în timpul pandemiei deoarece s-a stabilit că până și psihologii cu experiență se pot afla în afara zonei lor de confort.

Nistor Becia sugerează că există șase pași în vederea dezvoltării capacității de reflecție. Aceștia au fost descriși de Neil Thompson, în cartea sa «People Skills», după cum urmează:

  • Citește – în jurul subiectelor despre care înveți sau dorești să dezvolți cunoștințe
  • Întrebă – despre modul în care se fac lucrurile și de ce?
  • Privește sau observă – ceea ce se întâmplă în jurul tău
  • Simte – acordă atenție emoțiilor, ceea ce le solicită și modul în care faci față emoțiilor negative
  • Vorbește – împărtășește-ți opiniile și experiențele cu alte persoane
  • Gândește – învață să prețuiești timpul petrecut gândindu-te la ceea ce faci

„S-a stabilit că Practica reflectivă are beneficii substanțiale în creșterea conștiinței de sine, fiind o componentă cheie a inteligenței emoționale și în dezvoltarea unei mai bune înțelegeri a celorlalți. Practica reflectivă poate ajuta, de asemenea, la dezvoltarea unor abilități de gândire creativă și încurajează implicarea activă în procesele de lucru. Este un instrument pentru îmbunătățire a învățării, cât și în ceea ce privește munca și experiențele de viață. Deși va dura timp pentru a adopta tehnica practicii reflective în cele din urmă va economisi timp și energie”, mai spune psihologul cărășean.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/