Idei multe, bani puțini pentru dezvoltarea zonei turistice Poiana Mărului – Muntele Mic

casinoherculane by sungarden

Primarul comunei Zăvoi vede o singură posibilitate de dezvoltare turistică a zonei Poiana Mărului din inima Munților Țarcu, situată la 500 de metri altitudine și aflată într-o continuă dezvoltare. Soluția ar fi dezvoltarea infrastructurii care să facă legătura dintre Poiana Mărului și Muntele Mic.

La Poiana Mărului se practică turismul pentru sănătate, datorită aerului puternic ozonat, unic în Europa. Dacă în toată lumea se folosesc aparate și tratamente costisitoare pentru obținerea ozonului, în Poiana Mărului ozonul se găsește în mod natural. Din păcate, turiștii vin doar pe perioada de weekend, cu cazare de 2-3 nopți la pensiunile din zonă.

Primarul Doru Cîrdei este convins că dacă drumul forestier care leagă Poiana Mărului de Muntele Mic ar fi dat în administrarea Consiliului Județean Caraș-Severin pentru a se investi în reabilitarea lui, atunci cele două zone și-ar găsi drum mai ușor spre declararea ca stațiuni de interes turistic local și atragerea de fonduri ar fi mult mai ușoară.

Suntem în discuții și am luat legătura și cu Ministerul pentru că doar la nivel național se poate face, ar trebui drumul forestier predat la Consiliul Județean pentru că un drum care leagă două comune, Zăvoi și Turnu Ruieni, intră în categoria drumuri județene. Dacă drumul ar fi asfaltat și transportul ar fi mai ușor, se pot atrage fonduri și se poate crea această conexiune de care se tot vorbește de ani de zile dintre Muntele Mic și Poiana Mărului. Atunci nu numai iarna vor fi deschise turismului montan, ci și vara și dacă s-ar pune în aplicare acest proiect de realizare a unui transport pe cablu, poți să te cazezi la Poiana Mărului și să-ți bei cafeaua pe Muntele Mic.”, ne-a declarat primarul comunei Zăvoi, Doru Cîrdei.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Edilul a recunoscut că ideile sunt multe, dar posibilitățile sunt foarte reduse și tot ceea ce s-a realizat s-a făcut după Revoluția din decembrie 1989, pe cheltuiala proprietarilor de case și pensiuni, majoritatea din Timișoara și Caransebeș.

Turiştii care aleg Poiana Mărului ca destinaţie de vacanţă au la dispoziţie multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber şi agrement, fiind un nod de trasee turistice. De aici, pe Valea Bistrei Mărului, prin aşa-numita Şaua Iepei – 1.727 m se poate ajunge la lacul de acumulare Gura Apelor, ce alimentează salba de 10 hidrocentrale de pe Râul de Mori. Un al doilea traseu este pe Valea Şucului, un drum forestier care se dorește a deveni în curând parte din Transalpina bănăţeană. Cel de-al treilea traseu este pe lângă fosta păstrăvărie, pe poteca ce duce la Vârful Nedeia – 2.150 m, apoi la Vârful Pietrei – 2.192 m şi, într-un final, la Sarmizegetusa.

Ideea primarului Doru Cîrdei este și viziunea omului de afaceri Romeo Dunca de foarte mulți ani, însă din lipsa coagulării tuturor reprezentanților instituțiilor implicate (primării, mediu, Consiliul Județean, Arii Protejate, Sit Natura 2000 etc.), proiectul a rămas la stadiul de studiu de fezabilitate.

FOTO: eualegromania.ro

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/