Iarnă grea în școlile din Moldova Nouă! „Copiii noștri merită condiții mai bune! Am înfruntat temperaturi de 10-11 grade în clase”

Temperaturile extrem de scăzute din această iarnă au impus intervenție de urgență din partea Primăriei Moldova Nouă în unitățile de învățământ. Și asta pentru ca elevii să poată participa la cursuri.

Întreaga țară s-a confruntat cu probleme în unitățile de învățământ din cauza gerului, iar Moldova Nouă nu a făcut excepție. Primăria a fost nevoită să aplice măsuri de urgență pentru a remedia problemele ivite, însă nu a putut să implementeze decât soluții de moment. Pentru a preîntâmpina astfel de situații și pentru a putea îndura astfel de temperaturi, școlile din oraș au nevoie de o reabilitare totală. Primarul Adrian Torma spune că situația vine tot ca o consecință a nepăsării administrației anterioare.

„Moștenirea grea și faptul că nu s-au făcut intervenții în ultimii 4 ani de zile ne-au pus în situația să întâmpinăm momente în care a fost foarte frig în anumite clase, 10-11 grade. Am intervenit rapid împreună cu doamna director prin achiziționarea unor aparate electrice ca să compensăm, dar tot nu ne putem declara mulțumiți. Copiii noștri merită condiții mult mai bune. Noi avem un proiect pe care sperăm să îl putem depune undeva în luna martie pentru reabilitarea tuturor corpurilor de la Liceul Tehnologic, dar nu rezolvă problema pentru anul viitor. Și aici am contactat deja specialiști pentru a găsi soluții ca să remediem această situație”, afirmă primarul Adrian Torma.

1000x100 casa brutarului

Nu doar temperaturile foarte scăzute au ridicat probleme, ci și infrastructura veche pe care nimeni nu a mai reabilitat-o. Ba mai mult, la unele unități chiar au fost probleme legate de proiectare. „La Generală 3 am constatat că avem un coș subdimensionat pe care foarte rapid l-am înlocuit, a fost un cost destul de mare și a trebuit să ne asumăm acest cost pentru că nu aveam altă soluție. Ar fi trebuit să stea închisă Generala 3 mult prea mult timp și în plus aveam costuri foarte mari din cauza lemnului. În acest moment, acolo este un coș nou care nu va mai crea probleme. Am achiziționat și o centrală nouă la liceu pentru a suplimenta, dar, pentru că nu s-au făcut intervenții foarte mulți ani, canalul termic este distrus, instalațiile din interior sunt deteriorate, doar un proiect de amploare poate rezolva problema pe termen lung. Dar vom interveni, din resurse proprii, pe durata anului 2017”, dă asigurări primarul de la malul Dunării.