Doina Frunzăverde, acuzată de plagiat! Teza de doctorat, verificată la București!

Imaginea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița riscă să fie pătată și mai rău. Asta după ce, asupra lucrării de doctorat a fostului rector, Doina Frunzăverde, trenează suspiciunea de plagiat! O sesizare în acest sens a ajuns deja la Ministerul Educației Naționale.

De-a lungul timpului au existat mai multe voci care insinuau că teza de doctorat a Doinei Frunzăverde, fostul rector al UEM și actualul președinte al Senatului universității, a fost plagiată. La sfârșitul anului 2016, ONG-ul Agora Cărășeană a primit mai multe sesizări potrivit cărora lucrarea de doctorat cu titlul „Cercetări privind posibilitatea înlocuirii oțelurilor pentru nitrurare de tipul Cro-Mo-Al cu oțelari de tipul Cr-Mo aluminizate” ar fi, de fapt, un plagiat. La rândul său, ONG-ul a transmis documentația mai departe, la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Potrivit sesizării, 163 de pagini din cele 191 ale lucrării, adică 85,34% din teză, ar fi, de fapt, plagiat!

„La finalul anului trecut, Agora Cărășeană a primit diverse sesizări legate de Universitatea «Eftimie Murgu». O adresă prin care s-a transmis o documentație de analiză a posibilului plagiat, eu nu pot să spun clar că așa este, pentru că nu mă pricep, a unei lucrări de doctorat a doamnei Frunzăverde. Agora Cărășeană a transmis documentația la cei abilitați să verifice treaba asta. Rămâne să vedem ce se întâmplă în continuare”, a declarat Pavel Aghescu, președintele Societății Civile Agora Cărășeană, într-o conferință de presă.

Contactată de jurnaliștii Express de Banat, Doina Frunzăverde și-a rezervat dreptul de a nu comenta gestul ONG-ului și implicit pe cel al lui Pavel Aghescu. Fostul rector al universității reșițene lasă organele abilitate să se pronunțe. „Nu comentez în niciun fel gestul ONG-ului. Aceste comentarii, în astfel de situații, se fac în cadrul structurilor organizate, care tratează aceste subiecte. În momentul în care va fi o rezoluție oficială, în acel moment o să-mi rezerv dreptul de a comenta. Din câte știu, domnul Aghescu nu este doctor, nici conducător de doctorat. Nu știu ce îl recomandă pe dânsul pentru a face aprecieri asupra unei teze de doctorat, elaborată în urmă cu 23 de ani, susținută în urmă cu 17 ani în domeniul ingineriei materialelor, o teză la care am muncit foarte mult. Orice cetățean și orice ONG din lume și din țară este liber să depună orice fel de sesizare. Sigur, acea sesizare trebuie analizată și să se constate dacă este sau nu întemeiată”, susține președintele Senatului UEM, Doina Frunzăverde.

Așa susțin și cei care au primit sesizarea. Pe adresa Agora Cărășeană a ajuns deja un răspuns de la Ministerul Educației Naționale prin care se confirmă că documentația transmisă a ajuns la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare în vederea soluționării. „Să dea Dumnezeu să nu fie plagiat! Ar fi rău pentru universitate și pentru oameni”, a conchis Pavel Aghescu.