Chişărău şi Mihăilă, trimişi în judecată de DNA!

Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a vicepreședintelui Curții de Apel Timișoara, Cătălin Şerban, şi a celor care au legătură cu şpaga de 50.000 de euro dată pentru aranjarea unor procese legate de falimentul SC Moldomin Moldova Nouă.

Magistratul va răspunde în faţa legii pentru infracțiunile de trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. În sarcina lui Iacob Chişărău, consilier județean de Caraș-Severin și director general al SC Moldomin Moldova Nouă, s-au reținut infracțiunile de complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Pentru aceleaşi fapte va răspunde şi Adrian Dan Rus, reprezentant al MINECO AG în România. Profesorul universitar în cadrul Universității Eftimie Murgu din Reșița, Ioan Marian Mihăilă, este acuzat în acelaşi dosar de complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Soţia vicepreşedintelui Curţii de Apel, Mihaela Ramona Şerban, notarul public care a primit şpaga de la Chişărău, e trimisă şi ea în judecată, pentru complicitate la trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

“În cursul lunilor februarie – martie 2012, inculpatul Șerban Nicolae Cătălin, în calitate de judecător, cu funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, a pretins de la doi cetățeni sârbi, prin intermediul inculpaților Chișăru Iacob și Rus Adrian Dan, suma de 60.000 euro, iar, în data de 14 martie 2012, a primit cu ajutorul inculpaților Mihăilă Ioan Marian, Șerban Mihaela Ramona și Chișăru Iacob suma de 50.000 euro. Banii au fost pretinși și primiți de judecătorul Șerban Nicolae Cătălin care a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților ce aveau spre soluționare două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curții de Apel Timișoara, pentru a-i determina să respingă căile de atac formulate”, se arată într-un comunicat al DNA.

leader board 728 x 90 px

Procurorii anticorupţie au explicat şi motivele pentru care atâţia oameni s-au implicat în jocul murdar. “Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de înlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, în cadrul procedurii de insolvență declanșate față de S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, iar al doilea avea ca obiect o cerere de sistare a oricăror modalități de vânzare a bunurilor S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă și suspendarea procedurilor de valorificare a acestora. Suma de 50.000 de euro, reprezentând obiectul infracțiunii de trafic de influență, a fost găsită în data de 15 martie 2012, în urma efectuării percheziției domiciliare la cabinetul notarial al inculpatei Șerban Mihaela Ramona”, mai precizează DNA.

Alt dosar

În sălile de judecată vor ajunge şi alte persoane care au legătură cu acest caz de corupţie. “În cursul lunilor februarie – martie 2012, inculpații Șerban Nicolae Cătălin, Chișărău Iacob, Rus Adrian Dan și alte persoane ce vor constitui obiectul unui alt dosar, au inițiat constituirea unei asociații în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență. În structura organizatorică a grupării au fost ulterior cooptați Mihăilă Ioan Marian și Șerban Mihaela Ramona (care, potrivit regulilor de acțiune stabilite, au avut sarcina de a sprijini activitatea ilicită a asociației), reținând și că, pentru atingerea scopului propus, a existat o organizare prealabilă, în temeiul căreia membrilor grupării li s-au repartizat anumite sarcini bine stabilite”, adaugă DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.