Ia românească, simbol al simplității și frumosului, va fi sărbătorită la Caransebeș

po 1000x100px (3)

Muzeul din Caransebeș sărbătorește ia națională în scopul promovării zestrei Banatului Montan. Ia, un simbol al simplității și al frumuseții, este celebrată în 24 iunie.

La Caransebeș, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, susținut de Consiliul Județean Caraș-Severin, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și Ansamblul cultural-folcloric Zestrea Gugulanilor organizează expoziția temporară „Ia – Simbol al identității naționale”, luni, 24 iunie, de la ora 15.00.

„Ia este un element al portului femeiesc tradițional românesc, cu o încărcătură simbolistică și artistică deosebită, care a impresionat prin simplitate și frumusețe, astfel încât în data de 24 iunie este celebrată la nivel mondial. În 1940, pictorul Henri Matisse expune la  Muzeul Național de Artă Modernă din Paris o imortalizare a iei românești, denumită la blouse roumaine, care în timp a devenit un simbol al costumului popular românesc. Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș are o colecție impresionantă de ii, reprezentative pentru zona Banatului și care se evidențiază prin unicitate și frumusețe. Acest fapt a determinat organizarea expoziției temporare: Ia – simbol al identității naționale, pentru a împleti tradiția populară cu modernitatea, prin cea mai importantă piesă a costumului popular femeiesc: ia”, precizează noul director al muzeului caransebeșean Dacian Rancu.

banner 1000 x 100 hd

Sărbătoarea este completată de un spectacol de dansuri populare susținut de Ansamblul Zestrea Gugulanilor, coregraf Simion Dragalina. Expoziția va fi deschisă până vineri, 5 iulie și poate fi vizitată până la ora 16.00, în fiecare zi.

Doamnele și domnișoarele care vor călca pragul instituției la deschiderea oficială sunt rugate să includă în ținuta vestimentară ia românească.

03 britannia 1000 x 100 gif