I-a oferit 3 trandafiri: „Pentru curaj, pentru tenacitate și pentru responsabilitate”

Ieri s-a stabilit soarta Guvernului Dancilă. Oamenii care nu mai aveau încredere în liderul PSD, Liviu Dragnea, au fost scoși din „ecuație”, fiind înlocuiți cu oameni fideli partidului și preşedintelui acestuia. Care au fost, însă, jocurile politice din spatele acestei remanieri guvernamentale?

Excluderea din CEx a primarului general al Bucureștiului: răzbunare sau nu?

Anul electoral 2016: PSD a triumfat categoric, iar Gabriela Firea a câștigat alegerile și a devenit primar al Capitalei. Liviu Dragnea: „Vreau să-i ofer 3 trandafiri: unul pentru curaj, unul pentru tenacitate și unul pentru responsabilitate”. Șeful PSD și Gabriela Firea aveau o colaborare frumoasă, sprijinindu-se unul pe celălalt. Știm cu toții că între timp scânteile s-au aprins între cei doi și a fost lansată scrisoarea în care se cerea retragerea încrederii în liderul PSD. Scrisoarea a fost semnată de 11 membri CEx. Dintre ei îi amintim pe Ion Mocioalcă, Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu, Marcel Ciolacu, Mihai Fifor.

Ieri, Gabriela Firea a pierdut sprijinul conducerii de partid și a devenit un simplu membru PSD. Așadar, răzbunare sau nu? Nu este o noutate faptul că Liviu Dragnea se debarasează de colegii din CEx atunci când nu mai beneficiază de sprijinul lor, iar primul exemplu este Sorin Grindeanu. Și totuşi, cunoscându-se acest lucru, de ce Gabriela Firea a lansat acest război cu șeful partidului, culminând cu acea scrisoare, și de ce l-a continuat prin diferite reproșuri făcute public în ședințe și în presă?

Îl superi pe Daddy, plăteşti!

După o scurtă analiză a mandatului, se poate observa că sprijinul din partea electoratului său scade pe zi ce trece: în primul rând prin acțiunile sale și în al doilea rând prin apartenența la PSD. Drept urmare, Gabriela Firea s-a gândit să iasă la lumină prin scoaterea în evidență a imaginii pătate create de PSD de la câștigarea alegerilor parlamentare. Cum, mai exact? Primul pas a fost acuzaţia adusă Guvernului PSD că nu sprijină dezvoltarea Bucureştiului. A urmat scrisoarea anti-Dragnea. Văzând că liderul PSD nu acordă atât de multă importanță reproşurilor conform așteptărilor ei, primarul Capitalei a început să dea tot mai des declarații presei cu acuzații de genul „Dragnea mă spionează”.

Jocul politic al Gabrielei Firea a continuat prin acuze repetate, aceasta așteptând CEx-ul prin care pare să i se fi decis soarta politică, fie că şi-a imaginat sau nu că se va ajunge atât de departe: pierderea tuturor funcțiilor din PSD. Ce se va întâmpla în continuare și ce va mai încerca primarul Bucureștiului rămâne de văzut: va lucra la îmbunătăţirea imaginii ei sau se va resemna în postura de primar învins de propriul partid? Bineînţeles că va încerca în continuare să câștige simpatia electoratului prin proiectele de dezvoltare a Bucureștiului, prin Catedrala Neamului sau prin alte idei năstruşnice.

Acest joc politic nu exclude nici intenţia de a candida la alegerile prezidențiale, tocmai prin dorința de a se diferenția de eșecurile PSD, dar nici ambiţia de a obține un nou mandat ca primar al Bucureștiului.

Pe lângă cazul Gabrielei Firea, se pot observa şi consecințele pe care le-au suportat Paul Stănescu și alții: înlocuirea din funcții cu oameni fideli ai domnului Dragnea.

Mocioalcă, în aceeaşi situaţie?

Mai sunt şi alți lideri care au semnat scrisoarea, dar împotriva cărora nu s-au luat măsuri. Reamintesc că pe lista celor care au semnat scrisoarea de neîncredere se află și șeful PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă. Rămâne de văzut în continuare dacă va avea aceeași soartă ca şi ceilalți lideri executaţi de CEx-ul lui Dragnea și dacă Luminiţa Jivan va fi pusă în fruntea organizaţiei judeţene.

Sursă foto: evz.ro