Hurduzeu și Ciobanu au deblocat conturile Consiliului Județean!

Încă din 2016 Consiliul Județean Caraș-Severin avea conturile blocate după ce un control al Curții de Conturi la Ministerul Dezvoltării a stabilit că nu se poate ca două firme ce și-au adjudecat la licitație repararea a două drumuri (Reșița-Grădinari și Caransebeș-Telescaun) să poată schimba contractele între ele. Așa cum avizase vicepreședintele CJ de la acea vreme, Ionesie Ghiorghioni.

Este vorba despre două lucrări de reabilitare a drumurilor județene din anul 2009. Reabilitarea drumului județean Caransebeș-Telescaun, în valoare de 9,1 milioane de lei, a fost câștigată de compania Tehnocer, iar a drumului Reșița-Giurgiova, în valoare de 4,3 milioane de lei, de către compania Excav Prod SRL. Ulterior, prin contractul de cesiune 2092/19.11.2009, avizat și de Consiliul Județean prin vicepreședintele Ionesie Ghiorghioni, cele două societăți au făcut schimb de lucrări, adică Excav Prod a luat lucrările la Caransebeș-Telescaun și a cedat către Tehnocer reabilitarea drumului Reșița-Giurgiova.

Curtea de Conturi a decis că un astfel de schimb, după licitații, nu este posibil și a impus Ministerului Dezvoltării să recupereze suma de 13 milioane de lei pentru cele două lucrări de la Consiliul Județean Caraș-Severin.

Imediat, Ministerul Dezvoltării a cerut Ministerului Finanțelor să poprească conturile Consiliului Județean, așa că în 2016 a apărut acest sechestru pe conturi, forul județean putând să plătească doar salariile, conform legii.

„Nu am plătit acești bani pentru că sunt banii județului, ai cetățenilor, și nu mi-am permis eu să irosesc acești bani, am așteptat o decizie a instanței”, a explicat președintele Hurduzeu.

Decizia, însă, l-a costat scump! Finanțele au blocat, practic, conturile CJ. Chiar și atunci când suma din conturi a depășit cele 13 milioane de lei în discuție!

Între timp, Curtea de Apel București a decis că Ministerul a greșit și că suma de 13 milioane nu poate fi imputată forului județean, anulând sancțiunile MDRFE.

Imediat, secretarul județului, Darian Ciobanu, a inițiat o cerere de Ordonanță Președințială prin care a cerut ridicarea sechestrului și deblocarea conturilor CJ, obținând o sentință a Curții de Apel în acest sens. Numai că, ce să vezi, Ministerul Finanțelor a refuzat să pună în aplicare Ordonanța care, deși fusese contestată în recurs, era totuși executorie!

„Am avut o întâlnire și cu noul șef al Direcției Fiscale din Caraș-Severin, Doru Cozma, încă din prima sa zi la muncă și i-am arătat că, dacă Fiscul nu va debloca conturile, vom cere dobânzi penalizatoare pentru sumele din cont în instanță”, a explicat președintele Hurduzeu.

Ministerul Finanțelor a revenit până la urmă, neavând practic altă variantă, la sentimente mai bune și a decis, pe 14 iulie 2017, să anunțe Consiliul Județean Caraș-Severin că a deblocat conturile instituției. Așa cum preciza Ordonanța Președințială.

Dacă recursul de contestare a Ordonanței Președințiale nu va schimba conținutul acesteia, atunci conturile instituției nu vor mai putea fi blocate pentru această imputare.

În schimb, dacă și Înalta Curte va confirma sentința din primă instanță dată de Curtea de Apel București, că forul județean nu este responsabil de imputarea celor 13 milioane de lei, atunci suma va rămâne în conturile județului, iar Ministerul Dezvoltării va trebui să caute în propria curte vinovații de la care să recupereze acestă sumă. În caz contrar, adică dacă cele 13 milioane vor fi imputate Consiliului Județean Caraș-Severin, „luăm în calcul să ne adresăm instituțiilor în drept împotriva celor care au provocat acest prejudiciu”, a explicat Hurduzeu. Adică împotriva vicepreședintelui Ionesie Ghiorghioni, aflat astăzi în pușcărie pentru fapte de corupție. Întrebat de ce nu l-a acționat din start în instanță pe vicele Ghiorghioni, Hurduzeu a spus că această variantă nu era prea viabilă pentru că ar fi fost extrem de greu de recuperat cei 13 milioane de lei de la Ionesie Ghiorghioni. Și pare să aibă mare dreptate, căci fostul vicepreședinte al Consiliului Județean este chemat din nou în instanță pentru că nu și-a plătit amenzile penale din cele două procese penale în care a fost găsit vinovat.

Ne-am bătut cu morile de vânt. Conturile s-au deblocat ca urmare a Ordonanței Președințiale. Nu s-a înțeles că o astfel de ordonanță e executorie de drept, de la pronunțare. Acum intrăm într-o normalitate – Darian Ciobanu, secretarul județului Caraș-Severin


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/