Hotel de 5 stele la Băile Herculane! Milioane investite în ruina „Decebal”!

explo 1000x200

O companie clujeană a cumpărat la licitație de la ANAF clădirea Hotelului Decebal din Băile Herculane, la un preț de aproximativ 1 milion de euro. Investitorul spune că intenționează să renoveze clădirea și să deschidă aici un hotel de lux.

Express de Banat anunța încă din luna iulie (https://expressdebanat.ro/fiscul-da-o-noua-sansa-unei-ruine-hotelul-decebal-din-baile-herculane-scos-la-licitatie/) că ANAF scoate la licitație Hotelul Decebal din Băile Herculane în contul datoriilor firmei SC Microroyal SRL din Lugoj, proprietarul hotelului.

Hotelul a fost adjudecat la licitație de către firma omului de afaceri clujean Nicolae Căpușan, SC TI Trust Invest SRL din Cluj. Trust Invest este o companie de top Real Estate în Romania, cu o istorie de peste 20 de ani pe piață, compania având investiții în domeniul hotelier, turistic, piscicol, industrial și imobiliar! „Avem încrederea că oportunitățile de investiții pe care noi le oferim clienților noștrii sunt de mare perspectivă pe piața românească și au un potential ridicat!” scriu aceștia pe pagina de internet a companiei. Jurnaliștii de la profit.ro spun că „pentru această tranzacție, dezvoltatorul se va împrumuta la OTP Bank cu 4,5 milioane lei”. Potrivit datelor oferite de Registrul Comerțului, societatea a avut anul trecut un profit de 2 milioane de lei noi și o cifră de afaceri de aproape un milion de euro.

Potrivit administratorului acestei firme, Marius Hârț-Foia, societatea inteționează să introducă acest imobil într-un plan de reparații capitale și să deschidă aici un hotel de 5 stele, deschidere pe care și-ar dori-o la 1 ianuarie 2018, dată pentru care însă nu  este sigur deoarece această clădire este monument istoric și necesită foarte multe aprobări și avize, care pot întârzia planurile celor de la Trust Invest. Administratorul Hârț-Foia ne-a mai spus că din punct de vedere al resursei umane, la acest hotel vor fi undeva la 50 de angajați. „Ne axăm pe forța de muncă locală, aducem și de la Cluj câțiva dintre angajații noștri dacă trebuie să îi instruim, pentru o vreme, dar sperăm să găsim la Herculane personalul de care avem nevoie”, a declarat acesta în exclusivitate pentru Express de Banat.

Clădire de patrimoniu și monument istoric Clasa A, de interes național, Hotelul Decebal este, în primul rând, o bijuterie arhitectonică, o „perlă” a stilului baroc.

În perioada dominației austro-ungare, hotelul a purtat numele împăratului Franz Josef, iar după revenirea Banatului la patria mamă, în 1918, hotelului i s-a schimbat numele în „Hotelul Ferdinand”, purtând numele primului rege al României Mari, Ferdinand Reîntregitorul. Împărăteasa Elisabeta a Austriei (sau Sisi, cum mai era cunoscută) era îndrăgostită de stațiune, fiind oaspetele stațiunii de cinci ori, ultima dată, în anul 1896, împreună cu soțul ei, împăratul Franz Iosif.

În timpul sejurului ei din anul 1887, petrecut la vila care-i poartă numele în Băile Herculane, se întâlnește cu regele Carol I al României și cu soția acestuia, regina Elisabeta (cunoscută sub pseudonimul de Carmen Sylva), fiind găzduiți la Hotelul Franz Josef, actualul Hotel Decebal.