Fost secretar de stat, de două ori, în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Horia Irimia, membru PNL și director economic al Primăriei Caransebeș, a amintit în redacția Express de Banat despre proiectele pentru care a făcut lobby la București pentru Caraș-Severin. Dar şi despre unul din eşecurile sale politice.
Horia Irimia a menționat că este simplu membru de partid, Codul etic și Statutul funcționarilor publici permițând să fii simplu membru, însă fără a deține funcție de conducere în partid. În al doilea său mandat de secretar de stat, Horia Irimia a demisionat după doar câteva luni de la numirea în funcţie. Dan Popoviciu, la interviul luat în redacţia Express de Banat, l-a întrebat pe Irimia de ce a demisionat.
„În 2014 mi-am dat demisia din funcția de secretar de stat, pentru că, practic, PSD-ul ne-a forțat să ieșim (pe cei de la PNL, n.r.) de la guvernare. Mulți au zis că am plecat noi, dar nu e chiar așa, însă nu cred că mai interesează pe nimeni acest aspect. Cei care am fost acolo am fost numiți, și nu am fost numit pentru că am fost frumos sau deștept (mă rog, frumos nu sunt, poate deștept, dar părerile sunt împărțite), dar partidul m-a ales și mi s-a părut firesc să plec, să-mi dau demisia când mi-a cerut partidul. În primul meu mandat însă au fost implementate 26 de proiecte, cu reparații și modernizări șosele, poduri, podețe. Nu am ținut seama de culoarea politică, erau și de la PD și de la PSD, pentru că primarii nu pleacă, până la urmă, cu alimentarea cu apă acasă. De exemplu, la Reșița în perioada aceea s-au finanțat în 2007 locuințe sociale pentru chiriașii evacuați din imobilele retrocedate, la Caransebeș s-au făcut două blocuri ANL, deci s-au realizat mai multe obiective”, a precizat Horia Irimia.
Acesta a răspuns și la întrebarea cu privire la preferința acestuia de a face politică din umbră, parcă și porecla de „Guru”, dată ironic de unii pesedişti și preluată de colegii săi de partid, măgulindu-l pe Horia Irimia.
„Eu cred că nu au știut ce înseamnă exact acest cuvânt, e în anumite domenii, pentru că nimeni nu le știe pe toate, dar în anumite domenii chiar pot da sfaturi. Nu cred că am stat în umbră, am fost și consilier local, și vicepreședinte de Consiliu Județean, și director în cadrul Consiliului, șef serviciu, după care am intrat în opoziție, pentru că în politică nu e toată lumea campion mondial. Mai se și pierde! În 2008 am candidat la Parlament și a câștigat prietenul meu Ovidiu Rădoi, așa a fost sistemul uninominal și a ieșit deputat domnul Chisăliță. Și, după aceea, am lucrat la partid, pentru că cineva trebuia să și lucreze”, a mai spus Horia Irimia.
Amintim că Horia Irimia a candidat în trecut şi pentru funcţia de primar al Reşiţei. Şi a pierdut categoric. În acel an, 2000, PNL nu a reuşit să intre în Consiliul Local Reşiţa (un vot sub prag)! Iar mai târziu, în 2008, Horia Irimia a candidat uninominal şi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, fiind depăşit clar de Sorin Frunzăverde (43,8%), dar şi de clasatul al doilea, Ion Mocioalcă (20,8%, faţă de 17,3% Irimia). În acelaşi an, Horia Irimia avea să piardă şi la alegerile parlamentare uninominale despre care amintea mai sus.