Horaţiu Rada, preşedintele Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii: „Nu poți conduce corect dacă ești dispus să faci compromisuri care să încalce legea“

La două luni de la intrarea sa oficială în Consiliul Director al Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii şi imediat apoi alegerea sa în funcţia de preşedinte al asociaţiei, Horaţiu Rada se consideră dator să vină cu precizări privind activitatea domniei sale în această din urmă calitate. „Pentru că așteptările sunt mari, pentru că există multe întrebări și pentru că e nevoie de transparență, scriu aceste rânduri, pentru toți cei interesați de acest proiect”, transmite Rada prin intermediul expressdebanat.ro.

„Intrarea mea în Consiliul Director a avut loc în Adunarea Generală din 26.11.2018. Legal, am devenit membru al Board-ului după decizia Tribunalul Timiș din data de 18.12.2018. La prima întrunire a noului Consiliu Director, pe 21.12.2018, am fost numit președinte“, aminteşte Horaţiu Rada când şi cum a intrat în conducerea Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii.

Președintele nu impune, el propune. Decizia se ia prin vot!

Înainte de a continua, Rada subliniază că ţine să ne împărtășească un principiu foarte important care îl guvernează în ceea ce face în plan profesional – „respect legea și consider că sub nici o formă nu poți conduce corect dacă ești dispus să faci compromisuri care să încalce legea“.

În ceea ce privește calitatea de președinte, Horaţiu Rada spune că „președintele nu decide de unul singur și nu impune. Președintele propune, iar decizia este votată în Consiliul Director. Așa funcționează lucrurile. Avem un statut și avem legi care trebuie respectate“.

Primele măsuri luate de președintele Rada

„Ca măsuri pe care le consider obligatorii, le-am propus și au fost acceptate, un audit financiar extern, un raport de management al echipei executive, revizuirea tuturor contractelor în vigoare, realizarea unei noi organigrame și scoaterea la concurs a unor posturi cheie. Există multe nemulțumiri, pe multe planuri, știu. Cred că lucrurile se pot rezolva și am convingerea că suntem pe calea potrivită. Doar că mai e nevoie de puțină răbdare și de puțin timp, pentru că lucrurile trebuie făcute în etapele prevăzute de lege și cu respectarea statutului. Am discutat în ultima lună cu mai mulți avocați decât am făcut-o în ultimii zece ani la un loc. Este nevoie de cea mai bună îndrumare juridică într-un proiect de acest gen. Există un val de nemulțumire pe tema primirii de noi membri în asociație. Situația e așa: noi lucrăm cu un statut care a fost aprobat de Adunarea Generală din 26.11.2018, dată la care a fost votat și un nou Consiliu Director interimar. Cererile de adeziune depuse până la această dată, nevalidate din lipsa unui Consiliu Director funcțional, se supun și acestea noului statut. Cerința privind documentele necesare a fost aprobată de Adunarea Generală din 26.11.2018, iar actele solicitate în plus respectă câteva cerințe absolut obligatorii acum, cum ar fi și partea de GDPR. Cererile vor fi discutate în proxima Adunare Generală“, transmite Horaţiu Rada.

Cu implicarea autorităților locale, județene și naționale

„Sunt foarte multe lucruri de făcut, e o muncă enormă, sub presiune, cu pași legali imposibil de sărit, cu nemulțumiri, cu disfuncționalități, chiar și cu atacuri, dar trebuie să mișcăm lucrurile spre direcția bună, cu forță și cu determinare“, spune preşedintele asociaţiei, care aminteşte apoi implicarea efectivă în acest proiect a autorităţilor de la toate nivelurile.

„Autoritățile locale, prin dl. primar Robu și prin dl. viceprimar Diaconu, și cele județene, prin dl. președinte Dobra, sunt cu totul implicate în acest proiect. Energia lor este vitală. Mediul de afaceri este receptiv, avem sprijin atât local, cât și național. Iar cu câteva companii internaționale discutăm deja chiar parteneriate strategice pentru 2019-2021. Mă bucur să există deschidere la nivel de Ministerul Culturii, la nivel de Parlament, în mediul diplomatic, unde toți m-au asigurat că sprijină Timișoara. Rezultatele concrete ar trebui să se vadă în câteva săptămâni, acum că a trecut și bugetul în Parlament“, îşi exprimă optimismul Horaţiu Rada.

Qui prodest? României!

Președintele Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii scoate în evidenţă încă un aspect important: România nu se va mai putea întâlni cu o asemenea oportunitate, ca aceasta din 2021, decât 12 ani mai târziu!

„Tuturor celor cu care am discutat în această perioadă le-am amintit un lucru esențial: acest proiect nu este al Timișoarei, nu este al județului, este un proiect al României! Iar România va mai avea o șansă ca aceasta după anul 2033! Da. Doar atunci!“ – Horaţiu Rada, preşedintele Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii

„În încheiere aș dori să răspund câtorva vorbe care circulă în folclorul local: nu sunt omul nimănui, nu sunt angajat politic, nu voi candida pe vreo listă și nici ca independent, nu vreau să mă afirm, nu am interese directe. Fac afaceri de 22 de ani, sunt asociat cu aceeași persoană în toate firmele mele, suntem lideri pe domeniul nostru de activitate, ne respectăm profesia și partenerii. Şi singurul motiv pentru care m-am angajat în acest proiect este că vreau să fac ceva bun pentru acest oraș. E prea puțin? Timpul va demonstra“, încheie Horaţiu Rada, spre dezamăgirea celor care l-ar fi dorit să se angajeze în luptele politice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/