Angajatorii din Timiș au aflat la ce riscuri se expun din cauza muncii la negru și a muncii nedeclarate, cu ocazia seminarului privind noile reglementări din domeniul muncii, organizat de CCIAT

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Marți, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat deja tradiționalul seminar de început de an în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, la Centrul Regional de Afaceri. Printre subiectele abordate s-au numărat și riscurile muncii fără forme legale, cunoscută drept munca „la negru” și munca nedeclarată, dar și protecția muncii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă are pentru acest an două direcții prioritare, expuse participanților la seminar: depistarea persoanelor care lucrează fără forme legale de angajare, precum și prevenirea producerii accidentelor de muncă. „Este o tradiție ca, la început de an, CCIAT împreună cu ITM să organizeze acest simpozion. ITM vine cu noutăți legislative, facem studii de caz, discutăm toate problemele și neconformitățile cu care se confruntă societățile pe piața muncii a județului Timiș. Desigur, dorim ca tot ceea ce discutăm să aibă un scop final: conștientizarea angajatorului și angajaților că trebuie să respecte legislația muncii și normele de sănătate în muncă”, a precizat inspectorul-șef al ITM, Pavel Kasai.

Anul trecut, ITM a dat 204 amenzi pentru că s-au descoperit persoane care prestau munca fără forme legale, așa-numita „la negru”, dar și munca nedeclarată, cea în care fie angajatul muncea mai multe ore decât cele trecute în contract, fie se muncea cu contractul suspendat, fie contractul nu era înregistrat în Revisal. Aceste teme, dar și angajarea străinilor și legislația privind zilierii au fost abordate la seminar. „E o bucurie să ne aflăm astăzi aici, pentru a informa angajatorii și angajații despre noile modificări legislative. Sunt foarte multe modificări legislative privind salariul minim pe economie, în ceea ce privește Ordonanța 25 pe 2014 privind angajarea străinilor și Legea 52, privind activitățile sezoniere”, a precizat Ileana Tomoioagă, inspector-șef adjunct relații muncă în cadrul ITM.

1000x100 (3)

Record negativ de morți la locul de muncă anul trecut în Timiș

Din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă au mai fost prezenți la seminar Francisc Szasz, inspector-șef adjuct securitate și sănătate în muncă, dar și Natalia Enii, expertul IT. Szasz a precizat că anul trecut în Timiș au fost înregistrate 39 de decese la locul de muncă. „Am avut 39 de morți la locul de muncă, ceea ce constituie un record negativ”, a precizat Francisc Szasz. Dintre acestea, nouă persoane au decedat în accidente de circulație în timpul programului, 19 au fost morți patologice și 11 au fost accidente efective de muncă. Cele mai multe se înregistrează în domeniul construcțiilor. În același domeniu sunt și cele mai mari probleme privind munca fără forme legale sau nedeclarată.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură are un calendar plin de seminarii pentru primul semestru al anului 2019. Seminarul privind schimbările din domeniul legislației muncii a fost al doilea organizat anul acesta, după cel cu tematica de Mediu. „Anul trecut am organizat 20 de seminarii de acest fel”, a relatat Florica Chiriță, președinte executiv al CCIAT. Expunerile pe diverse teme de anul trecut au avut participarea a 1.500 de firme. Pentru primul semestru, CCIAt are în plan opt seminarii, între care și unul despre Institutul Arbitral Român.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/