Percheziții la Oțelu Roșu, Poiana Mărului și Timișoara! Peste 220.000 de euro, ridicați de la cămătari care dădeau bani unor oameni de afaceri din Caraș-Severin!

Săptămâna a început cu mai multe percheziții în Oțelu Roșu, Poiana Mărului și Timișoara, anchetatorii fiind pe urmele unor persoane bănuite că ar fi dat sume importante de bani cu camătă unor oameni de afaceri din Caraș-Severin. Dobânzile lunare percepute pentru împrumuturi ajungeau și la 15%. Au fost ridicați în total peste 220.000 de euro, bani cash.

Bani gârlă. Asta au găsit angajații Serviciului de Investigații Criminale Caraș-Severin în urma a 7 percheziții efectuate ieri în Oțelu Roșu, Poiana Mărului și Timișoara, în 5 locuințe și două autoturisme. Acțiunea a vizat persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și spălare de bani.

Din cercetări a reieșit că încă din anul 2010 trei persoane, doi bărbați de 48, respectiv 21 de ani și o femeie, de 44 de ani, toți din Oțelu Roșu, ar fi împrumutat diverși oameni de afaceri, reprezentanți ai unor societăți comerciale din județul Caraș-Severin, pentru care ar fi perceput dobânzi lunare cuprinse între 7% și 15%.

„Pentru a garanta împrumuturile respective, bărbatul de 48 de ani i-ar fi determinat să întocmească, pe numele lui, diverse documente financiar-contabile, ce ar fi atestat, în mod fictiv, vânzarea unor bunuri, în valoare de maximum 5.000 de lei, cu scopul de a nu realiza transferuri bancare. Însă, în realitate, valoarea bunurilor respective ar fi fost de 10-20 de ori mai mare. De asemenea, aceeași persoană ar fi determinat persoanele împrumutate să întocmească documente notariale de recunoaștere a unor împrumuturi, având ca obiect sume în care ar fi fost cuprinse și dobânzile (camătă). În situația în care aceștia s-ar fi aflat în imposibilitatea de a mai achita ratele lunare, i-ar fi determinat să întocmească contracte de vânzare-cumpărare fictive pentru sume de bani pe care persoana în cauză nu le-ar fi remis niciodată”, explică anchetatorii.

În total, în urma perchezițiilor efectuate ieri dimineață, au fost ridicați, în vederea continuării cercetărilor, aproape 220.000 de euro, peste 860 de dolari, 2.500 de lei, înscrisuri și medii de stocare.

Față de bărbatul de 48 de ani și femeia de 44 de ani a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Cercetările continuă pentru săvârșirea infracțiunilor de camătă, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani.