Horațiu Rada: „Instalațiile electrice din România au o durată de viață care a expirat de multă vreme”

horatiu rada

Horațiu Rada, specialist în instalații electrice, om de afaceri și fost director al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, critică dur felul în care statul român „tratează” domeniul serviciilor energetice, un domeniu de siguranță națională.

Mesajul specialistului Horațiu Rada a fost postat pe Facebook și pornește de la exercițiile demarate de austrieci prin care a fost simulată o pană de curent.

„Mulți oameni (timișoreni știu eu, dar sigur sunt din toată țara) au aflat că este iminentă o pană de curent majoră care urmează să lase Europa în beznă. Deja era clar că austriecii se pregătesc din greu, de la nivel de guvern li s-a atras atenția că vine întunericul peste ei. Avertisment plecat de la un ministru, deci treabă serioasă. Asta înseamnă: măsuri, provizii, strategii, variante de rezervă, planuri, generatoare, surse alternative, etc. Lumea întreagă a fost asaltată cu știri, mesaje online, o adevărată avalanșă de comentarii. România nu a făcut excepție. De la «aiurea, e o poveste», la «cine știe?», până la «oare ce facem?» a fost doar un mic pas. Ceea ce părea imposibil, brusc a devenit posibil. Până la urmă, pana de curent s-a dovedit un fake-news. Austriecii pur și simplu aveau un scenariu de exercițiu (militar) prin care simulau practic o pană masivă de curent. O acțiune care demonstrează cât sunt ei de civilizați, de asumați într-o democrație bazată pe niște principii solide, ce mod au în a face politicile pentru popor, cum se gândesc la binele oamenilor, cum îi pregătesc pentru situațiile în care se poate întâmpla ceva foarte rău, ceva aproape de neimaginat, nu? Voi cei care v-ați speriat de un așa pericol, nu aveți nici cea mai mica vină. Nimeni nu v-a învățat ceva despre paza bună care trece primejdia rea, nimeni nu v-a învățat să faceți simulări, să faceți scenarii, să vă gândiți la niște măsuri în caz că se întâmplă ceva. Pompierii și Protecția Civilă sunt cam singurii care simulează. Poate și poliția. În rest, pauză”, a scris specialistul Horațiu Rada pe pagina de Facebook.

Felul în care lucrurile sunt tratate în România, din această perspectivă, este „în defavoarea cetățenilor”, susține Horațiu Rada. Mai mult, țara noastră ar putea oricând să se confrunte cu o pană de curent care ar lasă în urmă consecințe grave.

„Statul nu se gândește la cum să-i învețe pe români să fie prevăzători sau să știe să acționeze când se întâmplă ceva. De fapt nici statul nu știe. Păi nu ne-au lovit inundațiile de atâtea ori și tot nu am învățat mai nimic? În problema cu pana de curent, dincolo de simulare și de cum s-a transformat ea într-un fake-news global, se ascunde ceva mult mai grav și mai profund. În timp ce în Austria rețelele și instalațiile electrice sunt puse la punct și modernizate, în România ele au o durată de viață care a expirat de multă vreme. La noi o pană de curent poate să apară oricând, cu consecințe grave și de durată. Felul în care statul a ales să trateze un domeniu care ține de siguranța națională este clar în defavoarea cetățenilor. Am mai atras de multe ori atenția asupra acestor aspecte, până acum puțini sunt cei care au și plecat urechea. Poate totuși cineva se trezește în ceasul al doisprezecelea, nu de alta, dar în al treisprezecelea o să fie cam târziu. În beznă a dificil să găsești cele mai bune soluții sau să iei decizii. Neglijența, indiferența față personalul din domeniul serviciilor energetice, disprețul față de siguranța oamenilor, toate ar putea fi compensate cu ceva efort și cu voință. Chiar am putea să scriem istorie și să demonstrăm că suntem capabili să transformăm imposibilul în posibil. Cum ar fi să răsturnăm realitatea și să arătăm că știrea de la care am pornit povestea, simularea austriacă, s-ar întâmpla în România? Facem imposibilul posibil? În următorii ani!”, a mai punctat specialistul în instalații electrice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/