Fațada Operei Române din Timișoara, eliberată de schele. Lucrările de reabilitare nu sunt încă gata

opera
po 1000x100px (3)

Muncitorii au început să dea jos schelele de pe imobilul care găzduiește Opera Română din Timișoara. Lucrările nu sunt încă gata, mai sunt multe aspecte care trebuie clarificate în următoarea perioadă. După ce reabilitarea clădirii va fi gata, urmează amenajarea spațiului din zonă, spune viceprimarul Ruben Lațcău. 

Demontarea schelelor este un proces de durată, explică viceprimarul Timișoarei.

opera1

„Nu suntem gata cu lucrarea. Aceasta avansează, dar sunt mai multe retușuri și detalii de făcut. Procesul de a da jos schela e unul de durată pentru că trebuie refăcute găurile care au fost date când a fost montată și asta se face cu soluții speciale. Încă se mai lucrează și la restaurarea porții, din câte știu, dar va fi gata în scurt timp. Iar ulterior vom începe refacerea spațiului din jurul Operei. Cred că va mai fi cel puțin o lună de lucru, abia apoi vom putea vorbi de o inaugurare, în orice fel ar fi ea. Suntem mulțumiți de lucrare, însă încă mai sunt ceva aspecte care vor trebui să fie clarificate pe viitor. E acea discuție legată de modul în care au fost montate plăcile, că nu sunt în tablă de șah. Va trebui acest aspect clarificat și cu Ministerul Culturii, pentru că atâta vreme cât ministerul va refuza să semneze recepția în această formă, primăria nu va putea accepta lucrarea în această formă. Sper că vom găsi înțelegere pentru că ne apropiem de 2023 și cu toții ne dorim să avem fațada Operei pentru cât mai mult timp neafectată de orice alte intervenții.”, a explicat viceprimarul.

1000x100 casa brutarului

opera2

Lucrările de reabilitare la clădire au început în 2019, la finalul lunii octombrie, și ar fi trebuit să fie gata până în toamna lui 2020. Valoarea inițială a investiției s-a ridicat la aproape 4 milioane de lei, fără TVA. Banii provin din bugetul local. Executantul lucrărilor este SC Alex-Dia Construct SRL – lider (partea de execuţie) şi SC Titzunaco SRL – subcontractor (partea de proiectare).