HC Adrian Petrea pierde la mare luptă în fața Stelei. Calificarea în play-off se joacă

Prim-divizionara masculină de handbal HC Adrian Petrea Reșița își putea asigura sâmbătă seara calificarea matematică în play-off-ul Ligii Naționale. O victorie în meciul cu Steaua Alexandrion București ar fi adus pentru elevii lui Adrian Petrea îndeplinirea obiectivului cu trei etape înaintea încheierii sezonului regulat. Deși echipa reșițeană a condus în câteva rânduri, Steaua a gestionat mai bine finalul de meci și s-a impus cu 29-27.

Handbaliștii reșițeni au ratat foarte mult în primele minute ale meciului și Steaua a reușit să se desprindă la 7-2 în minutul 12, apoi la 9-3 în minutul 14. Până la finalul primului mitan, gazdele au reușit să reducă din diferență și la vestiare se intră cu avantaj de două goluri de partea Stelei, 14-12.

Repriza secundă este începută în forță de reșițeni, care înscriu trei goluri consecutive și preiau conducerea pe tabela de marcaj, 15-14 în minutul 33. Gazdele au condus minute bune pe tabela de marcaj într-o repriză secundă cu răsturnări spectaculoase de scor, cu Eremia Pîrîianu înscriind golul meciului, dar și cu decizii ale arbitrilor care au iritat vulcanicul public reșițean. Oaspeții au revenit pe tabelă, s-au desprins la două goluri, dar Reșița a avut din nou puterea să revină și să egaleze la 25. La scorul de 25-25, cu cinci minute înainte de final, s-a produs unul din momentele importante ale partidei, considerat de mulți ca fiind decisiv. Extremele echipei reșițene scapă pe contraatac, Florin Dospinescu nu aruncă direct la poartă, ci încearcă o aeriană cu Cristian Lela, iar acesta preferă o aruncare pe la spate, dându-i posibilitatea portarului Stelei să apere. Dinspre public au curs apostrofările la adresa extremei dreapta a Reșiței. Dar chiar dacă ar fi înscris, golul lui Lela era unul care ar fi cântărit mult, dar nu ar fi asigurat victoria. Steaua a fructificat momentul și s-a desprins decisiv pe final la două goluri și a plecat de la Reșița cu trei puncte, lăsând în urmă dezamăgire. HC Adrian Petrea mai are trei șanse de a ajunge în premieră în play-off, iar proxima ocazie este în derby-ul orgoliilor bănățene, de la Timișoara, cu Poli, echipă care și-a asigurat deja prezența în această fază a competiției.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157663155056454″]

La conferința de presă, antrenorul Adrian Petrea a punctat mai multe aspecte ale meciului pierdut în fața Stelei. „Vreau să încep cu felicitările de rigoare, din partea mea către Ovidiu Mihăilă, pentru victoria din seara asta. Provenim din valul tânăr de antrenori, avem o altă viziune, poate o altă concepție față de alți antrenori. Încercăm să implementăm alte stiluri sau cu totul altceva la echipele pe care le conducem. Muncim din greu amândoi. Dar regretul meu e că pe teren se mai află câteodată și alți factori care împiedică munca, rezultatul bun al muncii celor două echipe care își dispută meciul. Am avut un început de meci ezitant, în care portarul Stelei a avut niște intervenții excepționale, care au dus echipa oaspete într-un avantaj consistent. Am reușit pe durata meciului să reglăm problema concentrării la finalizare, am intrat în meci și chiar am avut șansa să câștigăm. Sunt mai mulți factori din cauza cărora am pierdut. Și lipsa noastră de concentrare în unele faze de atac și apărare și pot să zic aici și unele decizii … nu știu… eronate sau voite ale celor doi arbitri. Felicit echipa Steaua pentru calificarea în play-off, le urez mult noroc pe mai departe. Noi nu suntem clubul Steaua, suntem un club mic care a promovat anul trecut în Liga Națională. Pentru noi nu este tragic, avem de muncit, avem de învățat fiecare dintre noi și sper că după fiecare înfrângere și după fiecare victorie să acumulăm doar lucrurile bune din timpul partidei și cele rele să încercăm să le eliminăm. Cu toții am fost conectați la miza meciului cu Steaua. Eu am declarat ce îmi doream vizavi de acest meci. Îmi doream foarte mult să încheiem în seara asta conturile în privința calificării în play-off, dar nu știu dacă unii jucători au fost conectați pe aceeași lungime de undă cu mine. Am avut acea fază din final la scor egal, dar până la urmă așa au simțit Dospinescu și Lela să trateze faza respectivă, cu o aeriană. Eu nu am nimic împotriva modului în care se înscrie un gol, poți să dai un gol și capul, și cu fundul, și cu spatele, în momentul în care ai dat gol pe mine nu mă interesează modul în care ai făcut-o. Așa a fost să fie în seara asta, mergem mai departe. Mai avem încă trei șanse ca să putem câștiga cele trei puncte care să ne asigure prezența în play-off. Urmează încă trei meciuri, cu Timișoara, Ploiești și Baia Mare. Încercăm să câștigăm următorul meci, la Timișoara, unde ne așteaptă un meci mai greu decât cel cu Steaua. Știți foarte bine orgoliile bănățene. Întotdeauna Timișoara – Reșița a fost un meci cu o miză dublă. Sperăm ca la Timișoara să ne bucurăm de victorie și să fim calificați în play-off. Dacă nu, mai avem șansa cu Ploieștiul acasă, dacă nu, mai avem șansa la Minaur. Dacă nu, ne vom duce în play-out, care-i problema? Calificarea în play-off este un obiectiv impus de noi, ca echipă, dacă putem să-l ducem până la capăt e bine. Dacă nu, ne vom lupta pentru obiectivul impus de club”, a declarat antrenorul Adrian Petrea.

„A fost un meci frumos, un meci care a avut ritm, un meci care a arătat oamenilor care au venit la sală niște lucruri extraordinare. În primul rând, caracter și determinare din partea ambelor echipe. A fost un meci extrem de echilibrat, în care, la prima impresie, diferența a făcut-o poarta în anumite momente și ne-a permis să facem o diferență pe final care să ne dea șansa de a câștiga. Dar eu zic că, așa cum s-a desfășurat jocul, putea să câștige oricare dintre echipe. Din punctul meu de vedere, poarta a făcut diferența, cel puțin în repriza a doua. Așa cum am spus-o peste tot, îl felicit pe Adi (Adrian Petrea – n.r.) pentru ceea ce a construit aici, trebuie făcut totul cu răbdare și în timp. Este un om care poate să pună pe picioare sau mai bine spus să revigoreze handbalul din Reșița, pentru că acești oameni trăiesc acest fenomen și este păcat să nu vină la sală să vadă un spectacol. Într-adevăr, e bine când câștigi. Dar atunci se văd adevărații oameni și adevărații suporteri care ajută și sprijină echipa în momentele grele”, a spus Ovidiu Mihăilă, antrenorul echipei Steaua Alexandrion București.

„A fost un joc pentru care ne-am pregătit foarte bine. Știam că e un public foarte pătimaș aici la Reșița și am venit cu gândul să câștigăm, dar știam că ne așteaptă un meci greu. Mă bucur că ne-am adjudecat toate punctele, ne ajută foarte mult în lupta pentru locul 4, dar mai avem ceva drum până acolo, pentru că vin trei meciuri foarte grele pentru noi. Suntem foarte bucuroși pentru victoria de la Reșița și ne pregătim pentru meciul cu Dinamo”, a declarat handbalistul Andrei Grasu.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157665343473011″]

HC Adrian Petrea Reșița – Steaua Alexandrion București 27-29 (12-14)
5 martie 2016. Sala Polivalentă din Reșița. Spectatori: 1100.

Avertismente: Pîrîianu, Dospinescu, Vaidasigan / Szoke, Johannson.
Eliminări 2 min.: Pîrîianu / Grasu 2, Dinescu.
Aruncări de la 7 m: Reșița 3 (toate transformate) / Steaua 7 (cinci transformate)
HC Adrian Petrea: Tevzadze, Drăghici – Vaidasigan 8 goluri, Lela 6, Pîrîianu 4, Dospinescu 3, Huta 2, Ignat 1, Popovici 1, Rohozneanu 1, Trifkovic 1, Rugaci, Starchenko, Grozăvescu, Sămînță.
Steaua: Maskevich, Dragomir – Florea 9, Szoke 7, Dinescu 4, Stetsyura 3, Grasu 2, Johannson 2, Apolzan 1, Irimescu 1, Cian, Georgescu, Stanciu, Petrila.
Arbitri: Octavian Fânață (Arad) și Ștefan Hendrea (Baia Mare). Observator: Ioan Furnea.