Lugojul a primit o importantă finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru elaborarea și actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană (PUG si PUZ) la nivelul municipiului. Valoarea proiectului este de aproximativ 650.000 de euro, cu finanțare integrală prin PNRR.
Actualizarea documentațiilor PUZ în format GIS este esențială, în contextul necesității implementării unor noi concepte de dezvoltare urbană locală, care să faciliteze tranziția verde a localităților din România. Dezvoltarea unei documentații dinamice va răspunde cerințelor de a sprijini procesul de planificare urbană și teritorială bazate pe principiile de dezvoltare durabilă și inteligentă. În acest fel, va fi mai ușor accesul digital la documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism.
În primul rând, elaborarea și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General (PUG) al Municipiului Lugoj era absolut necesară, arată inițiatorul proiectului, fostul primar Claudiu Buciu.
Plan urbanistic depășit și vechi de 23 de ani
Planul Urbanistic General al Municipiului Lugoj datează din anul 1999. Acesta este depășit și nu mai reflectă situația actuală. Municipalitatea intenționează scoaterea la licitație a serviciilor de elaborare a noului Plan Urbanistic General. În prezent, este gata etapa de dezbateri pe tema noului PUG.
Finanțarea mai este destinată și pentru elaborare și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de întregire a inelului de circulație – Coridor integrat de mobilitate urbană durabilă Crișan – Panait Cerna – Aleea Țesătorilor. Proiectul de regăsește în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Lugoj.
Completarea inelului de circulație al municipiului Lugoj
Proiectul vizează o lungime estimată de 3,19 km, între strada Timișoarei și strada Caransebeșului. Sunt cuprinse străzile Crișan, Cloșca, 13 Decembrie, Horea, Timotei Popovici, Insulei, Ștefan cel Mare, Panait Cerna și Aleea Țesătorilor.
Vor avea următoarele intervenții: relocarea rețelelor electrice și de comunicații; realizarea de canale subterane pentru rețelele electrice și comunicații; extinderea sistemelor de supraveghere video a traficului; modernizarea trotuarelor și realizarea de piste de biciclete, în dublu sens, pe o parte a străzii, având o lățime de minimum 2 metri, separată de fluxurile pietonale pe Str. Insulei (lungime de 0,12 km) și Str. Ștefan cel Mare, în lungime de 0,16 km.