Haos pe panourile de afișaj electoral, în Timiș. De ce nu sunt sancționați cei care lipesc afișe peste cele ale contracandidaților?

USR-iștii își contestă contracandidații în alegerile locale din cauză că lipesc mai multe afișe electorale pe un singur panou sau că le acoperă pe cele în care apar candidații USR PLUS. 

Sunt două sesizări pe care cei de la USR Dumbrăvița le-au depus la Biroul Electoral Județean. În una dintre ele îi contestă pe cei de la PMP și Pro România, iar în cealaltă – pe cei de la UDMR, PNL și din nou PMP.

„Pe panourile de afișaj electoral amplasate pe mai multe străzi din Dumbrăvița, competitorii electorali PMP și Pro România nu au respectat art.79 alin. 4 din Legea 115/2015, întrucât au lipit propriile afișe peste cele ale candidaților USR sau au lipit mai mult de un afiș electoral, atașând în acest sens planșe fotografice”, se arată în hotărârea BEJ.

Potrivit Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, este interzisă utilizarea de către un partid politic, alianță politică, alianță electorală sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri ori candidat independent a locurilor speciale de afișaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt partid politic, alianță politică, alianță electorală sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri ori candidat independent. Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianță politică, alianță electorală sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri ori fiecare candidat independent poate aplica un singur afiș electoral”, potrivit articolului 79 alin. (4).

Biroul Electoral Județean Timiș a respins ambele contestații. „Afirmațiile petentei sunt adevărate, dar necunoscând și persoanele care au comis faptele, nu pot fi luate măsuri de sancționare contravențională”, e decizia BEJ Timiș.

Anterior, Biroul Electoral de Circumscripție Dumbrăvița a motivat că nu pot fi sancționați candidații politici care au lipit afișe cu încălcarea legii din cauză că, din probele aduse de USR, nu ar rezulta cine sunt persoanele care au comis faptele reclamate și nici că ar aparține unui partid anume. BEC Dumbrăvița a concluzionat că „identitatea autorilor faptelor trebuie stabilită, iar vinovăția acestora trebuie să rezulte dincolo de orice dubiu din același material probator.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/