HAOS! În ședințele online ale Consiliului Local Timișoara au ajuns să voteze și… invitații!

plen clt3

Ca la circ în ultima ședința a Consiliului Local Timișoara. La proiectul de hotărâre privind înființarea Administrației pentru Educație și Sănătate au votat 28 de persoane, deși erau prezenți doar 27 de consilieri. Având în vedere că ședința s-a desfășurat online, un invitat a profitat și a votat, deși nu avea acest drept. Proiectul a picat, iar aleșii au stabilit că urmează să revină la întâlnirile fizice.

Planuri date peste cap pentru conducerea Primăriei Timișoara, care a dorit să înființeze Administrația pentru Educație și Sănătate. Practic, este vorba de un nou organism în cadrul instituției care să se ocupe de cele două domenii. Astfel, marți-seara, în plenul Consiliului Local Timișoara a fost supus votului un proiect de hotărâre privind înființarea acestei administrații.

Eu cred că acest proiect este unul enorm de important pentru Timișoara pentru că rezolvă mai multe probleme și ne dă șansa să prioritizăm mai bine tot ce ține de educație și sănătate. Aici există o dispersare foarte mare a responsabilităților. Ideea este de a comasa într-o singură entitate toate instituțiile din domeniul educației și sănătății”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Pe de altă parte, Dan Diaconu, consilier local PNL, nu a văzut deloc cu ochi buni înființarea acestei administrații, afirmând că „nu cred că este o reformă, cred că este mai degrabă o fugă de responsabilitate. Aceste instituții nu vor fi mai ok, ci mai departe de Primăria Timișoara, de bugetul Primăriei Timișoara. Noi construim, de fapt, un fel de ONG. Aducem niște oameni care poate se pricep la strategii, doar că nu are cine să le pună în practică. Nu cred deloc în această abordare”.

CITEȘTE ȘI: „Ajungem la ce face Putin în Ucraina, ne batem joc unii de alții”. Noul Consiliu de Administrație al STPT, votat cu scandal

În final, proiectul de hotărâre a fost supus votului. Însă mai mare le-a fost surpriza celor prezenți la ședință să constate că au votat 28 de persoane, deși erau prezenți doar 27 de consilieri locali. În total, au fost obținute doar 13 voturi „pentru”, astfel că proiectul a picat, fiind nevoie de cel puțin 14.

Ar trebui să revenim cât mai degrabă la ședințele față în față, avem acea sală frumoasă la primărie”, a spus viceprimarul PNL Cosmin Tabără, după ce s-a constatat că a votat și un invitat. „Începând cu ședința viitoare, vor fi în format fizic”, i-a răspuns viceprimarul USR Ruben Lațcău.

În speranța că se vor aduna voturile necesare pentru ca proiectul să fie adoptat, Paula Romocean, consilier local USR, a propus reluarea votului, dar verbal. „Vreți să votăm până vă convine dvs. rezultatul?”, i-a reproșat Simion Moșiu, consilier local PNL. „Chiar suntem la piață aici? Negociem? Consiliul Local Timișoara are un regulament, o ordine, chiar facem ce vrem?”, a răbufnit și Ștefan Sandu, consilier local PNL.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Dacă votăm și a treia oară, încălcăm Codul Administrativ și propriul regulament. Să nu ne facem de râs. Poate au votat dintre invitați, din exces de zel. Dacă nu aveți cum să verificați securitatea acestui vot, mi se pare destul de grav”, a precizat și Radu Țoancă, consilier local PSD.

Într-un final, Dominic Fritz a luat cuvântul pentru a anunța că cel mai bine este să nu mai fie reluat votul. Pentru că proiectul a picat, edilul-șef a anunțat că retrage de pe ordinea de zi și următorul proiect, privind aprobarea noii organigrame a Primăriei Timișoara. „Propun să convoc o altă ședință într-o altă zi, nu astăzi. Deci, proiectul 10 a picat, iar eu retrag proiectul 11, pentru că cele două proiecte depind unul de celălalt. Dacă nu a trecut proiectul privind înființarea administrației, nu are rost să-l votăm pe celălalt. Până acum ne-am bazat că musafirii nu votează, chiar dacă pot să facă asta”, a afirmat Dominic Fritz.

UPDATE: Consiliul Local Timișoara s-a reunit, miercuri, într-o nouă ședință de îndată, care a avut trei proiecte de hotărâre pe ordinea de zi, printre care și cel referitor la înființarea Administrației pentru Educație și Sănătate. De data aceasta, proiectul a fost adoptat, fiind votat de 19 aleși locali. Înainte de a fi supus votului, au existat din nou mai multe discuții.

Moral, în acest moment în care bugetele școlilor sunt la limită, să votăm o administrație care face strategii este cel puțin imoral. Este o structură care putea fi mult mai puțin stufoasă și să funcționeze eficient în interiorul aparatului de specialitate al primarului”, a precizat Dan Diaconu.

Primăria Timișoara nu a avut o viziune proprie despre sistemul de educație și sănătate. Cred că este un pas foarte inovator această Administrație pentru Sănătate și Educație, va fi o parte a Primăriei Timișoara. Nu cred că este o investiție degeaba, ci o profesionalizare în domeniul educației și sănătății”, i-a răspuns primarul Dominic Fritz.

Și medicul Marius Craina, consilier local Pro România, a luat cuvântul pentru a semnala faptul că strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate din Timișoara ar trebui să fie elaborată și gândită de specialiști în domeniu. „Ei știu cel mai bine de ce are nevoie Timișoara în următorii ani”, a precizat Marius Craina.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/