Handicapaţii din Reşiţa, ţinuţi la uşa instituţiilor!

Obligate prin lege să asigure persoanelor cu handicap neuromotor accesul cât mai uşor la ghişee sau birouri, multe dintre instituţiile publice din Reşiţa au montat rampe imposibil de utilizat de către cei cu dizabilități.

Rampele de acces destinate handicapaţilor lasă de dorit, cele mai multe dintre acestea fiind făcute doar pentru că aşa obligă legea şi în niciun caz pentru a fi de folos celor care se deplasează într-un scaun cu rotile. Ștefan Steiner, președintele Asociației persoanelor cu handicap neuromotor din Reşiţa spune că, pe lângă faptul că sunt puține, nici rampele care există nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a putea fi folosite în mod corespunzător. Accesul persoanelor cu probleme este îngreunat în foarte multe instituții și nu numai. Cu probleme la fel de mari se confruntă handicapaţii neuromotor şi atunci când intenţionează să circule cu mijloacele de transport în comun. În municipiu există doar două autobuze care au adaptată o astfel de rampă, astfel că, pentru o persoană cu dizabilităţi autobuzul opreşte foarte rar în staţie.

Ștefan Steiner se declară în schimb mulțumit de felul în care au fost rehabilitate trotuarele. “Problema rampelor în orașul Reșița lasă de dorit. La multe firme aceste rampe sunt făcute contrar normelor. Ne bucurăm însă că tot orașul este acum în construcție. Trotuarele sunt făcute exact ca în Occident și persoana cu handicap poate să coboare și să urce pe rampa respectivă fără nicio problemă”, a declarat președintele Asociației persoanelor cu handicap neuromotor din Reșița.