Haite în tot orașul! Numărul câinilor vagabonzi din Lugoj a crescut fără măsură

Locuitorii mai multor cartiere din Lugoj se confruntă din nou cu problema câinilor vagabonzi. În lipsa unui plan de acțiune bine pus la punct al administrației locale, lugojenii se plâng că animalele fără stăpân se înmulțesc necontrolat.

În ultima perioadă, au fost semnalate mai multe patrupede agresive în zona străzii Panait Cerna, iar oamenii spun că deși au sunat în repetate rânduri la adăpostul public, nu au primit niciun răspuns. Situația nu este singulară, existând câini fără stăpân și în ale zone ale municipiului. Flămânzi și adunați în haite, aceștia pot deveni agresivi, reprezentând un pericol, mai ales pentru copii.

Lugojul ar putea scăpa în viitor de problema câinilor vagabonzi doar dacă ar exista o mai bună colaborare între municipalitate și cetățeni, iar cei care abandonează animale ar fi amendați.

Deocamdată, realitatea este cu totul alta, iar singurii care au luat măsuri în vederea diminuării numărului de animale de pe străzi sunt asociațiile pentru protecția animalelor și adăposturile private, în timp ce administrația locală își întoarce fața de la problemă. Până în momentul de față, în campania gratuită demarată de Asociația Free Amely 2007 au fost sterilizați 286 de câini și pisici, majoritatea animalelor fiind gestante. Campania continuă în 12 și 13 octombrie la Găvojdia; în 26 și 27 octombrie la Boldur, în 2 și 3 noiembrie la Știuca, în 10 și 11 noiembrie la Traian Vuia. Înscrieri pentru castrarea animalelor se fac la numărul de telefon 0731.973.866.

Din nefericire, în special în zona rurală, lipsa educației își spune cuvântul, iar oamenii sunt reticenți la campanii și preferă să abandoneze animalele la marginea orașului, fără să realizeze că astfel contribuie la înmulțirea necontrolată a acestora și că pun în pericol locuitorii urbei. În vreme ce nimeni nu ia nicio măsură, lugojenii nu au altă soluție decât să fie cu ochii în patru și să evite zonele despre care știu că sunt invadate de haitele de câini.