Băieţii isteţi riscă puşcăria!

Oraşul de pe Timiş şi Sebeş nu duce lipsă de minţi sclipitoare, numai că, dacă România oferă mult prea puţin tinerilor, aceştia şi-au exploatat inteligenţa pentru a-i lăsa pe alţii cu buzunarele goale.

Express de Banat a mai scris despre Flavius Blăgăilă, zis Liuben, creierul unui grup din care au mai făcut parte Dorel Cosma, Ovidiu Andraş, Petru Cristescu, Ion Ciufu, Alexandru Mihai şi alţi câţiva tineri din Caransebeş. Aceştia încărcau cartele telefonice şi scoteau bani în mod fraudulos din conturile unor cetăţeni italieni, după ce au clonat paginile mai multor bănci şi au intrat în posesia datelor a sute de clienţi. Au făcut bani frumoşi din spatele monitorului, apăsând doar câteva taste. Vreo 700.000 de euro, după cum spun procurorii de la Crimă Organizată. Au lăsat însă şi destule urme, astfel că Tribunalul Caraş-Severin i-a găsit vinovaţi şi condamnat, după cum urmează: Flavius Blăgăilă4 ani închisoare cu executare; Liviu Coșe – 5 ani închisoare cu executare; Ion Ciufu – 3 ani închisoare cu suspendare; Ovidiu Andraș – 3 ani închisoare cu suspendare; Petru Cristescu, Dorel Cosma, Alexandru Mihai, Ștefan Stoica și Elvira Ilyeș – câte 2 ani închisoare cu suspendare.

Alţi şase hackeri condamnaţi

Astfel de îndeletniciri au însă şi alţi tineri din Caransebeş. Tot în perioada 2004-2009, Adrian Capră, Bogdan Cătănescu, Tiberiu Sandu, Marius Cebuc şi Valentin Creţu, cu toţii din Caransebeş, şi Auraş Popa, din Oradea, şi-au vaforificat cunoştinţele informatice în scopuri ilicite. Totul a pornit ca o joacă, cu spargerea unor pagini web aparţinând unor companii sau instituţii importante. Apoi s-au apucat de clonat pagini WEB ale unor bănci şi de scos bani în mod fraudulos din conturile clienţilor. Şi ei au fost trimişi în judecată şi condamnaţi de Tribunalul Timiş. Adrian Capră a fost găsit vinovat pentru acces fără drept la sisteme informatice în formă continuată şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, infracţiuni ce i-au adus o condamnare de 5 ani închisoare cu executare în regim de detenţie. Bogdan Cătănescu va sta patru ani după gratii, el fiind condamnat pentru acces fără drept la sisteme informatice în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Auraş Popa, Valentin Creţu, Ion Cebuc şi Tiberiu Sandu au primit şi ei câte patru ani de închisoare cu executare. Cu toţii au formulat cale de atac şi vin astăzi la Curtea de Apel Timişoara, cerând să fie achitaţi sau în cel mai rău caz pedepsiţi mult mai blând, cu pedepse neprivative de libertate. ,,Cred că vom intra pe fond, deoarece nu mai avem cereri de formulat în niciunul din cele două dosare. În cauza cu Blăgăilă cerem casarea sentinţei Tribunalului Caraş-Severin şi retrimiterea spre rejudecare, deoarece, în opinia mea, a fost lipsă de procedură pe toată durata procesului de fond. În celălalt dosar solicităm aplicarea unei pedepse cu suspendare condiţionată”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

 

Citeşte mâine în Express de Banat despre loviturile date de hackerii din Caransebeş! Au spart cele mai securizate site-uri din lume!