Ministerul Sănătății, prin ministrul Nelu Tătaru, a alocat cea mai mare sumă guvernamentală destinată vreodată Spitalului Municipal Lugoj.
Este vorba despre o sumă record de aproape cinci milioane de lei, alocaţi pentru dotarea cu aparatură medicală considerată prioritară de spitalul municipal. Acest record este cu atât mai îmbucurător, cu cât administrația locală nu are aceeași coloratură politică cu Guvernul PNL din care face parte ministrul Nelu Tătaru.
„Guvernul României a făcut un gest firesc. Ne bucură enorm faptul că Spitalul din Lugoj va beneficia de cea mai mare finanțare primită vreodată pentru achiziția de aparatură. Alături de fondurile acordate cu greu de Primărie, fondurile primite de la Guvern vor asigura lugojenilor posibilitatea de a se trata în cea mai modernă secție ATI din Vestul României. Ne-am adresat Guvernului pentru a solicita această finanțare înainte se Sărbătorile de Paști, văzând că primăria refuză să aloce bani spitalului, iar Guvernul a răspuns foarte prompt acestei solicitări. Am încredere că personalul medical din spital va face totul pentru ca pacienții SML să fie, datorită noilor echipamente ce vor fi achiziționate, și mai bine tratați”, a declarat Claudiu Buciu, președintele PNL Lugoj, cel care s-a adresat cu această cerere către Guvernul României înaintea sărbătorilor pascale.
Suma, care a fost aprobată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este de 4.992.000 de lei, din care administrația publică locală se angajează să asigure minimum 10%.
Aparatura care va fi achiziționată cu acești bani include în primul rând 10 ventilatoare mecanice, care se adaugă celor șapte existente deja, ridicând numărul total la 17. Pe lista de cumpărături mai sunt 45 de injectomate, 15 infuzomate, o centrală de monitorizare compusă din stație de monitorizare și 12 monitoare pentru funcții vitale, un aparat ecograf portabil, 10 tuburi pentru intubație, cinci aparate nebulizator, echipamente de asistare pulmonară și 10 suporturi pulmonare extracorporale. Foarte importanți sunt și cei doi roboți de dezinfecție cu raze UV (ultra-violete), care asigură un grad foarte înalt de dezinfecție.
Odată cu aprobarea acestui referat, a mai fost acordată finanțare și Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, care a primit o sumă mult mai mică, de 1.200.000 lei.