Guvernul Orban vrea să păstreze controlul asupra spitalelor din subordinea administrației publice locale. Ilegal?

Discuțiile din Parlamentul României în vederea adoptării unei legi care să reglementeze măsurile generate de starea de alertă decretată de președintele Iohannis au iscat numeroase discuții, dar și depuneri de amendamente din partea partidelor parlamentare. Totul a fost însă tranșat printr-o ordonanță de urgență.

Într-unul din amendamente, inițiat de PSD, se cerea să fie trecută precizarea că „Ministerul Sănătății nu mai poate numi, suspenda și elibera persoanele care ocupă funcții de conducere în unitățile sanitare aflate în subordinea primăriilor și consiliilor județene. Conform amendamentului adoptat în comisia juridică, ministrul Sănătății doar coordonează activitățile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și funcționarea unităților sanitare”.

Câteva ore mai târziu, Guvernul Orban a emis Ordonanța de Guvern nr. 70, care la art. 21 precizează: „Ministerul Sănătății coordonează organizarea și funcționarea tuturor unităților sanitare din subordinea autorităților administrației publice locale și exercită inclusiv atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități”.

În opinia lui Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, în administrarea căruia se găsește Spitalul Județean de Urgență Reșița, această prevedere din OUG este una nelegală. „Dacă pe starea de urgență ea a putut fi aplicată din motivele cunoscute, acum, nemaiexistând o astfel de situație, menținerea măsurilor printr-o ordonanță de urgență mi se pare nefirească și nelegală. În discuțiile din Camera Deputaților pe seama adoptării unei legi care să reglementeze starea de alertă, aceste prevederi au fost scoase pentru ca, în mod surprinzător, azi-noapte, ele să apară în această ordonanță de urgență. Repet, acest articol din OUG 70 nu este legal”.

Întrebat despre cum vor fi rezolvate situațiile celor doi manageri ai spitalelor cărășene, Alina Stancovici – Spitalul Județean de Urgență Reșița, și Adrian Cican – Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, prima suspendată din funcție pe perioada stării de urgență, al doilea revocat printr-un Ordin al ministrului Sănătății, președintele Consiliului Județean a spus: „Situația este puțin diferită. În cazul Alinei Stancovici, ordinele – atât cel de suspendare, cât și cel de numire a lui Waldemar Murgu – erau limitate în timp, pe perioada stării de urgență. Logic, în momentul în care starea de urgență a încetat, și cele două ordine au încetat. Ce se va întâmpla în continuare mi-e greu să spun în condițiile în care totul se schimbă de la o zi la alta, de la o oră la alta. Ce vă pot spune e că Alina Stancovici a mers la serviciu, respectând ordinul ministrului. Din câte știu, dânsa a purtat o corespondență cu Ministerul Sănătății pe această temă, de unde i s-a comunicat că măsura suspendării din funcție a fost valabilă doar în perioada stării de urgență. Ar fi bine ca lucrurile să rămână așa, să nu ne jucăm de-a schimbatul directorilor de la o lună la alta”, a mai spus Hurduzeu.

Abordând subiectul legat de problemele avute de Adrian Cican la conducerea Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, președintele Consiliului Județean se situează de partea primarului Felix Borcean: „Acolo este vorba de revocarea domnului Cican din funcția de manager interimar. Odată cu încetarea stării de urgență a existat posibilitatea ca primarul să emită o dispoziție de numirea a unui alt manager. Repet, nu știu ce se va întâmpla în continuare, cum se va prevala Ministerul de Ordonanța de Urgență nr. 70”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/