„Guvernul Orban, tot noaptea, ca hoții! Scopul eliminării mele, împiedicarea funcționării ambulatoriului!”

Repus pe funcția de manager al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, Adrian Cican îl avertizează pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că semnarea unui nou Ordin de revocare a sa l-ar face să răspundă penal, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu!

Cican vorbește despre deciziile Guvernului Orban și despre coliziunea acestora cu legea, dar și despre manevrele făcute în spital în perioada în care el a fost îndepărtat. „La un moment dat, unii erau acuzați și li se pusese sintagma «Noaptea, ca hoții»! Se pare că există o continuitate în acest act «noaptea, ca hoții» și în mandatul actualului guvern. Există în această ordonanță privind starea de alertă un conflict între legi. Luni, când v-a fi publicată în Monitorul Oficial Starea de Alertă, va intra în coliziune directă cu această Ordonanță de Urgență cu caracter de lege. Articolul 21 al Ordonanței prevede că toate spitalele din România sunt preluate de Ministerul Sănătății. Sunt două aspecte grave, de încălcare a Constituției! Nu se ține cont de motivarea Curții Constituționale, în primul rând. Mai decât atât, bulversează întreg  sistemul sanitar”, explică Adrian Cican.

Numirea lui Cican făcută de primarul Borcean printr-o dispoziție dată în timpul stării de urgență era absolut obligatorie, nu penală, cum spun adversarii edilului-șef, mai susține managerul. Principalul ordonator de credite, care are în subordine spitalul, nu și-ar fi permis ca acesta să rămână necondus din momentul încheierii stării de urgență. Moment care ar fi coincis cu revenirea unității spitalicești de la Ministerul Sănătății în subordinea municipalității. „Suntem într-o situație penibilă, ca să nu spun altfel. Aștept să văd dacă ministrul Sănătății va emite un ordin nou de revocare a mea. Nu este nicio amenințare, este o realitate, vizavi de persoana mea ar face un abuz în serviciu. Emiterea unui ordin al de revocare a mea, în același caracter după ce a emis Ordinul 541, conform legii este abuz în serviciu. Acest lucru îl pune într-o situație penibilă. Dacă se va întâmpla acest lucru, eu voi respecta legea”, a mai declarat Adrian Cican.

leader board 728 x 90 px

Altceva este însă mai grav. Ceea ce s-a întâmplat în Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș. Cican a dezvăluit că, imediat după îndepărtarea sa, s-a schimbat structura spitalului aprobată prin ordin al ministrului Sănătății. „Au reînființat secții, au băgat în subordinea unor secții anumite compartimente care, culmea, au fost avizate de Ministerul Sănătății. S-au bazat că în Ordonanță, în Decretul Prezidențial și în OUG 40 se specifică faptul că se poate modifica structura spitalului doar cu avizul Direcției de Sănătate Publică. Structura Spitalului Municipal din Caransebeș a fost schimbată fără semnătură directorului medical, ceea ce este total în afara legii! Mai mult, nu există o decizie a Comitetului Director! Ăsta era scopul numirii altcuiva în locul lui Cican! Să întârzie funcționarea ambulatoriului! În maxim două săptămâni cabinetele renovate puteau fi date în circuit și spitalul să încaseze bani. Scopul este evident, neautorizarea noii structuri a spitalului. Ceea ce s-a întâmplat în această perioadă de două săptămâni este sfidător la adresa pacienților, sfidător la adresa caransebeșenilor și a zonei învecinate!”, a tunat Adrian Cican.