Guvernul Orban i-a lăsat pe cei din Padina Matei în noroaie şi fără apă

Odată cu desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții de către actuala putere, pe motiv că programul ar fi reprezentat o unealtă puternică pentru PSD în campaniile electorale, majoritatea UAT-urilor din Caraș-Severin și nu numai rămân în stand-by la capitolul dezvoltare, oamenii fiind nevoiți în continuare să facă față peisajului dezolant caracterizat atât de o infrastructură deplorabilă, cât și de noroaie, un peisaj în care apa devine un lux dacă este utilizată pe tot parcursul anului.

Comuna Gârnic, spre exemplu, a avut parte de o dublă lovitură odată cu punerea lacătului asupra „schemei de sifonare a banilor publici”. Deși s-a bucurat că, prin finanțarea proiectelor: „Extindere alimentare cu apă și canalizare Padina Matei”, în valoare de 7 milioane de lei, și „Modernizare grădiniță Padina Matei” (667.750 de lei), normalitatea va începe să câștige teren în comuna pe care o conduce, primarul Nicolae Tismănariu a avut parte de un gust amar la aflarea veștii că aceste investiții nu au contat pentru actualii guvernanți; mai mult, spune el, banii cheltuiți din bugetul local, undeva la 200.000 de lei, pentru întocmirea documentației puteau fi folosiți în cu totul altă parte decât să rămână așa blocați.

Dacă localnicii din Padina Matei au dat dovadă, timp de 14 ani, de răbdare cu gândul că într-o zi vor avea apă în permanență, indiferent de anotimp, probabil noua conducere instalată la Palatul Victoria a considerat că această abilitate a oamenilor poate suferi o extindere atunci când au hotărât să pună capăt investiției.

„Pentru comunitatea mea, această investiție era extrem de vitală. În anumite perioade din an cei din Padina Matei rămân fără apă. Ideea era să aducem apă din localitatea Gârnic spre Padina Matei, peste deal, printr-o conductă de 0,75, pe o suprafață de 3 km, pentru a putea alimenta de acolo atunci când sunt probleme. Partea de sus a satului am fi alimentat-o de la Gârnic, iar cealaltă jumătate, din sursa actuală.”, a explicat Nicolae Tismănariu pentru expressdebanat.ro.

Tot datorită hotărârilor luate la nivel național, micuții din localitatea aparținătoare comunei bănățene nu-și pot desfășura activitățile premergătoare învățământului primar în clădirea modernizată cu sprijinul Ministerului Educației și asta pentru că „nu avem nici alei, nici magazie de lemne, nici spațiu de joacă pentru copii – toate acestea fiind cuprinse în proiectul prin FDI, proiect care viza modernizarea exterioară a instituției de învățământ. Ori, în lipsa terenului amenajat, nu putem duce copiii prin noroaie, chiar dacă grădinița e dotată cu tot ce-i trebuie”, a mai subliniat primarul.

În ciuda măsurilor luate de noul guvern cu privire la desființarea FDI-ului, Tismănariu încă speră că Executivul va găsi un alt program prin intermediul căruia comunitățile să poată beneficia de condiții mai bune de trai, întrucât documentația întocmită are o valabilitate de doi-trei ani.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/