Guvernul modifică şi sistemul de acordare a sporurilor salariale din administraţie!

Regulamentul privind categoriile de personal din administrație care pot primi sporuri, condițiile de acordare și cuantumul lor va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern, proiectul de HG pus în dezbatere prevăzând sporuri de până la 75% pentru condiții deosebit de periculoase.

Proiectul de HG privind aprobarea Regulamenului care stabilește sporurile pentru administrație a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Dezvoltării Regionale pe 27 octombrie, urmând ca proiectul să fie supus aprobării Guvernului, informează Mediafax.

Regulamentul definește două situații în care pot fi acordate sporuri. Prima vizează „condiţii deosebite de muncă vătămătoare/periculoase”, care presupun totalitatea situaţiilor care implică risc de îmbolnăvire şi/sau contagiune directă sau indirectă, respectiv riscuri asociate datorate condiţiilor specifice de desfăşurare a activităţii. A doua categorie vizează condițiile de muncă deosebit de periculoase, care sunt definite astfel: „totalitatea situaţiilor în care personalul din instituţiile publice sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care îşi desfăşoară activitatea, corespunzător activităţii efective desfăşurate în condiţii de TBC, bruceloză, gripă aviară, encefalopatii spongiforme transmisibile, salmoneloze, alte zoonoze, pestă, febră aftoasă, leucoze şi alte boli asemenea, anatomie patologică, necropsii şi medicină legală, precum şi corespunzător activităţii specifice din laboratoarele sanitare şi pentru siguranţa alimentelor“.

O primă categorie de personal care va beneficia de sporuri este personalul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care va putea primi spor pentru condiţii deosebite de muncă vătămătoare/periculoase de până la 35%, pe când sporul pentru condiţii deosebit de periculoase este de până la 75%.

În plus, se va putea acorda un spor de până la 20% ca spor de izolare şi pentru condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare datorată activităţii desfăşurate în localităţi amplasate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, în punctele de frontieră amplasate în afara localităţilor sau de activitatea desfăşurată în condiţii de radiaţii şi altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor.

Pentru alte categorii de salariați din administrație se va putea acordul sporul pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase, însă cuantumul va varia în funcție de cinci factori de risc care sunt reprezentați de: existența factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului; intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi; existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă.

Angajații care lucrează în circumstanțe care presupun doi factori de risc vor beneficia de un spor de până la 5% din salariul de bază. Pentru trei factori de risc, cuantumul crește la 10%, iar pentru patru factori, poate ajunge la 15%.

„Locurile de muncă, categoriile de personal şi stabilirea concretă, de la caz la caz, a sporurilor pentru fiecare categorie de personal se aprobă de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanţilor salariaților, după caz, în limita prevederilor prezentului regulament”, se arată în proiectul care urmează să ajungă pe masa Guvernului, potrivit Mediafax.

Sursă foto: ziarulprahova.ro.