Guvernul îngheață voucherele de vacanţă şi indemnizaţiile de vacanţă la 1.450 lei, în 2019 și 2020

Guvernul a decis, astăzi, ca toți salariații din sistemul public să primească vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, în următorii doi ani, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Turismului. Măsura reprezintă o înghețare a acestor beneficii, deși ar fi trebuit majorate din 2019, informează Mediafax.

„Decizia acordării voucherelor de vacanță pentru următorii doi ani vine după ce Ministerul Turismului și Ministerul Muncii și Justiției Sociale au inițiat o Ordonanță de Urgență care modifică și completează OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, în sensul prorogării termenelor”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Turismului transmis vineri.

Reglementările prorogate prevăd că valoarea unui voucher de vacanţă trebuie să fie cât un salariu minim brut, iar suma maximă se poate ridica la şase salarii minime. Măsurile ar fi trebuit să se aplice de la începutul anului viitor, când este prevăzută o majorare a salariului minim brut, de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru salariaţii cu studii superioare.

De asemenea, prin acelaşi proiect de act normativ, Guvernul a amânat cu doi ani aplicarea unor măsuri privind indemnizaţia de vacanţă din Legea-Cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor. Acestea prevăd că, începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizaţie de vacanţă, iar valoarea anuală este cât un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.


„Aplicarea, începând cu data de 01 ianuarie 2019, a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, prin acordarea voucherelor de vacanţă cu un nivel maxim al sumei de şase salarii minime brute pe ţară garantate în plată pentru un angajat sau a dispoziţiilor Legii-Cadru nr. 153 din 28 iunie 2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care salariaţii din sistemul bugetar beneficiază de o indemnizaţie de vacanţă la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, va conduce la un impact negativ semnificativ asupra bugetului de stat şi implicit a bugetelor locale, în contextul creşterilor salariale deja produse, precum şi a majorării salariului minim pe economie. În aceste condiţii, exigenţele menţinerii echilibrului bugetar pot impune sistarea acordării acestor drepturi, cu consecinţe negative, atât asupra drepturilor salariaţilor, cât şi asupra întregii industrii a turismului românesc. Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei, până la data de 31.12.2020, prin aplicarea în continuare a dispoziţiilor OUG 8/2009 cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, reduce impactul negativ susmeţionat”, se scrie în Nota de fundamentare a proiectului de OUG, potrivit Mediafax.

În schimb, instituţiile şi autorităţile publice pot acorda anual, în perioada 2019 – 31 decembrie 2020, indemnizaţii de vacanţă, sub formă vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, conform proiectului OUG, publicat de Consiliul Economic și Social (CES).

„Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanţă în perioada 1 ianuarie 2019 – 1 ianuarie 2020 este de circa 1,73 miliarde de lei (n.red. – aproximativ 368 de milioane de euro). Voucherele se vor acorda cu încadrarea în sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetele aprobate pe anii 2019 şi 2020, după caz”, se precizează în Nota de fundamentare citată.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/