Guvernul Cîțu vrea să stimuleze revenirea la muncă din concediul de creștere a copilului

Guvernul României a pregătit un proiect de Ordonanță de urgență prin care își propune să stimuleze revenirea la muncă a persoanelor aflate în concediu de creștere a copilului, prin majorarea stimulentului de inserție la 1.500 lei dacă părintele revine la serviciu înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni.

Parlamentarul Dumitru Rujan susține că stimulentul de reinserție va fi majorat față de nivelul actual și va fi acordat în cuantum diferențiat, în funcție de momentul revenirii părintelui în activitate:

1.500 lei (+850 de lei), dacă părintele revine în activitate oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. Se menține cuantumul de 650 lei pentru părinții care revin în activitate:

  • după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni /1 an in cazul copilului cu handicap oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
  • oricând după împlinirea de către copil vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. Se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Se introduce stimulentul de inserție de 650 lei pentru părinții care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptățiți să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani.