Guvernul Cîțu trimite peste 21,5 milioane de lei în Caraș-Severin. 90% din sumă – pentru liberali!

bani,Cîțu

Nou motiv de revoltă după ce Guvernul Cîțu a împărțit, cu precădere primăriilor PNL și UDMR, suma de peste 1 miliard de lei. În Caraș-Severin, spre exemplu, peste 90% din banii alocați județului au mers spre administrațiile PNL. 17 localități, printre care și orașul Caransebeș, au rămas pe tușă.

1.009.466.000 de lei este suma pe care Guvernul interimar o distribuie din Fondul de rezervă bugetară către unitățile administrativ-teritoriale pentru plata unor cheltuieli curente și de capital. Hotărârea de Guvern a fost adoptată în ședința de miercuri și a declanșat un nou război politic. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat deja că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu față de toți demnitarii implicați în decizia luată de Guvern, acuzând că 80% din bani au mers către primării conduse de PNL și UDMR și că Florin Cîțu „și-a plătit funcția la Congres”.

Nici situația din Caraș-Severin nu arată diferit față de cea națională. Județul a primit în total 21,534 de milioane de lei. Banii au fost împărțiți în proporție de peste 93% administrațiilor PNL. Pe listă sunt incluse și acele primării în care fie atribuțiile de primar au fost preluate de un viceprimar PNL, fie edilul-șef în funcție este membru PSD, dar s-a dat pe față cu liberalii, cum este cazul Oraviței. Mai exact, 20,134 de milioane de lei merg spre liberali și 1,4 milioane – spre celelalte administrații locale.

17 localități n-au primit niciun leu. Printre ele se află și municipiul Caransebeș, asta în timp ce primăriile urbane PNL au primit: 1,6 milioane de lei – Reșița, câte 700.000 de lei – Băile Herculane, Moldova Nouă și Oravița. Social-democrații de la Bocșa și Oțelu Roșu au primit câte 100.000 de lei, în condițiile în care comunele PNL au primit fiecare 400.000 de lei. Celelalte comune, care nu fac parte din „echipa câștigătoare”, au primit câte 50.000 de lei. Pe lângă orașul Caransebeș, cele 16 comune care nu au primit fonduri sunt: Berzasca, Brebu, Brebu Nou, Buchin, Bucoșnița, Cărbunari, Dalboșeț, Goruia, Iablanița, Lăpușnicel, Marga, Mehadica, Păltiniș, Rusca Montană, Ticvaniu Mare și Topleț.

În expunerea de motive, se arată că situația a fost întocmită în Caraș-Severin de către Prefectură, pe baza solicitărilor transmise de unele unități administrativ-teritoriale. „Având în vedere veniturile proprii limitate ale unităților administrativ-teritoriale, fiind din punct de vedere bugetar în imposibilitatea de a asigura buna funcționare, este necesară alocarea acestor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021”. În total, la nivelul județului Caraș-Severin s-au solicitat de către administrațiile locale 160,722 de milioane de lei, adică de peste 7 ori mai mult decât a trimis Guvernul în teritoriu.

Cum banii sunt destinați pentru secțiunea funcționare și pentru achitarea proiectelor aflate în derulare, există doar două variante: cele 17 localități care lipsesc de pe lista Guvernului interimar Cîțu fie sunt doldora de bani și n-au cerut nimic, fie nu au proiecte în derulare. Motivul lor îl veți afla din Express de Banat în viitoare articole. Rămâneți cu ochii pe noi!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/