Actualul guvern de coaliție nu pare a fi neapărat garantul performanței! După negocierile, aproape interminabile, pentru portofolii, criteriul expertizei în faza alegerii miniștrilor a fost îngenunchiat în fața altor indicatori, iar acest lucru se poate observa atât la cârma MAI, cât și la cea a Ministerului Muncii – atrage atenția unul din liberalii care a petrecut o bună perioadă de timp în structurile centrale.
Aflat la conducerea Ministerului Afacerilor Interne de mai bine de un an, fiind totodată unul dintre cei mai vizibili oameni în România odată cu instalarea temutului virus pe teritoriul țării, liderul PNL Caraș-Severin, Marcel Vela, nu și-a mai găsit locul în rândul actualei puteri. O pierdere imensă, după cum de înțeles primarul comunei Berliște, Nicolae Orăvicean, sociolog de profesie, care a activat ca profesor de științe umaniste și care la un moment dat și-a derulat activitatea în cadrul Ministerului Economiei:
„Pentru că sunt mult mai în temă sau la curent, cunosc modul în care se constituie guvernul, întrucât am stat lângă ei ani buni. Știm că nu se constituie tot timpul din oameni performanți și aici trebuie să punctez că acest guvern de coaliție e mai sărac fără Marcel Vela și fără alți miniștrii ca de exemplu Violeta Alexandru. Atunci când spun aceste lucruri mă bazez pe o serie de evaluări care s-au făcut și la care am participat. Vreau să vă mărturisesc că Marcel Vela a obținut cel mai mare punctaj în cadrul evaluării activității politice. A fost ministrul cu cea mai bună comunicare, care a știut să fie cumpătat și echilibrat, mai ales în ceea ce privește problema pandemică și în privința comunicării cu instituțiile, dar și în comunicarea cu interiorul Guvernului și interiorul partidului. Modul în care a comunicat cu structurile de partid de la noi din județ este din nou o bilă albă”.
Chiar dacă liberalii, în Caraș-Severin, nu au obținut un scor notabil, așa cum preconizau, totuși edilul consideră că fostul șef MAI a avut o comunicare bună cu electoratul, dar constată, într-o notă dezamăgitoare, că expertiza în faza alegerii unui ministru își pierde din putere atunci când la mijloc intervin grupurile de presiune și tot soiul de influențe, inclusiv în interiorul formațiunii. Totodată, primarul nu a avut nicio reținere în a aduce în prim-plan și motivele pentru care Lucian Bode l-a „eclipsat” pe liderul PNL Caraș-Severin, deși cel din urmă era mult mai performant:
„Marcel Vela a fost la fel de performant și din punct de vedere al modului în care a comunicat cu cetățenii. A avut dintre cele mai bune comunicări și în spațiul online vizavi de electorat. Din păcate, nu întotdeauna aceste criterii și experiența/expertiza constituie faza alegerii unui ministru, iar chestiunea aceasta noi o știm. Sunt grupuri și grupuri de presiune, sunt influențe și în alte cercuri, inclusiv în interiorul partidului. Acum, toți sunt ai noștri, dar un ministru ca Lucian Bode nu este cu nimic mai performant. Din contră. A fost mult mai slab din punct de vedere al activității, dar asta e… E un ministru care provine din structurile PD-ului, care a fost agreat și de Cioloș. Sunt niște detalii pe care eu le cunosc foarte bine, mai ales pe zona Transilvaniei și a Banatului pentru că am legături în aceste zone și cunosc toată istoria unor structuri politice, mai ales în Banat. Bode a fost preferat, dar Marcel Vela a fost mai performant. O situație similară se poate observa și în cazul Violetei Alexandru, cea care a depus o muncă titanică și a adus totul la zi”.