Un deputat PNL de Timiș vrea reducerea TVA la 5% pentru serviciile de livrare a preparatelor alimentare

banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01

Liberalul Marilen Pirtea consideră necesară ajutarea TVA pentru industria alimentară cu livrare de la 9 la 5% pentru sprijinirea industriei HoReCa, unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei din cauza pandemiei. 

Despre această măsură de compensare prin mijloace fiscale a pierderilor din sectorul HoReCa s-a discutat încă de la finalul anului trecut, în cadrul unor dezbateri care au avut loc la CJ Timiș, la inițiativa Ministerului Finanțelor.

„Guvernul de coaliție condus de Florin Cîțu are ocazia aplicării unei măsuri de intervenție economică, de susținere a consumatorilor, dar în egală măsură și a producătorilor, prin această măsură necesară de reducere specifică a TVA-ului, atât de așteptată. Industria HoReCa a fost și continuă să fie unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei românești, necesitând măsuri ferme de stimulare, mai ales acum, când marea majoritate a restaurantelor au, în cel mai fericit caz, doar terasele deschise. Astfel, în lipsa unor spații deschise dedicate, rolul serviciilor de livrare a hranei reprezintă una din puținele căi prin care cererea se întâlnește cu oferta pe piața serviciilor de alimentație publică. În aceste condiții, reducerea cotei de TVA pentru serviciile de livrare a preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, este un demers necesar pentru asigurarea supraviețuirii sectorului HoReCa”, a transmis deputatul PNL Marilen Pirtea.

1000x100 casa brutarului

Potrivit acestuia, în prezent, când un client comandă în mod direct, de la restaurant, are TVA de 5% aplicată în prețurile alimentelor, însă, în momentul în care comandă de la restaurant prin intermediul aplicațiilor de tip Glovo, Tazz sau FoodPanda, TVA este 9%.

„O diminuare a TVA, de la 9% la 5%, va ajuta restaurantele și aplicațiile de livrare a preparatelor alimentare să depășească această perioadă dificilă și va proteja și interesele consumatorilor, care vor beneficia de prețuri stabile în această industrie, fără o eventuală majorare a prețurilor la produsele restaurantelor”, a explicat deputatul liberal.

expres banat 1000x100 (2)