Guvernul a decis! Peste 500 de exproprieri în Caraș-Severin pentru modernizarea liniei de mare viteză Caransebeș-Timișoara-Arad

railroad tracks in the setting sun
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Guvernul României a aprobat săptămâna aceasta lista de exproprieri necesare pentru a putea implementa proiectul de modernizare prin care trenurile vor circula cu până la 160 km/oră pe tronsonul Caransebeș – Timișoara – Arad. 

Proiectul „Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timişoara – Arad” face parte din Master Planul General de Transport al României şi este propus pentru finanţare din Planul Național de Redresare și Reziliență, capitolul I1 – Modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare, Pilonul I – Tranziția verde, Componenta C4 – Transport sustenabil. Tronsonul Caransebeș – Arad este unul de interes naţional și european, făcând parte din lista proiectelor prioritare, identificate de România împreună cu Uniunea Europeană.

Proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad își propune să realizeze interoperabilitatea infrastructurii feroviare de-a lungul Coridorului Rin – Dunăre și să perfecționeze calitatea serviciilor feroviare prin modernizarea infrastructurii feroviare și prin creșterea vitezei maxime operaționale la 160 km/h pentru trenurile de călători și la 120 km/h pentru trenurile de marfă.

Proiectul presupune și modernizarea instalațiilor de electrificare pe toată lungimea tronsonului, modernizarea stațiilor (inclusiv a haltelor de mișcare), înlocuirea podurilor și a podețelor, a terasamentelor, modernizarea gărilor

STPT job 1000x200

Procedurile de expropriere vor fi efectuate de către Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” – S.A în calitate de expropriator în numele statului român. Suma necesară aferentă despăgubirii pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național este de 39 de milioane de lei.

În Caraș-Severin sunt 518 astfel de cazuri, în Caransebeș, Păltiniș, Constantin Daicoviciu și Sacu, cu o suprafață care depășește 283.000 de metri pătrați. Circa 583.000 de lei ar urma să ajungă la actualii proprietari. Cea mai mare suprafață care va fi expropriată se află în Păltiniș – 12.367 de metri pătrați – aparținând domeniului privat al comunei. Suma alocată în schimbul acestui teren este de 24.454 de lei.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/