La Gărâna, locul unde natura se află în elementul ei, mâna omului se face simțită și își lasă amprenta. Așa se face că, la margine de codru, tronează deșeuri și resturi de materiale de construcții. Cetățenii cu simțul responsabilității și, apărători ai mediului înconjurător, au imortalizat mizeria de la poalele Semenicului și au inițiat demersuri pentru remedierea situației.
Reșițeanul Cristian Boerean, iubitor al zonei din jurul Gărânei, a observat deșeurile abandonate la marginea pădurii și a hotărât să facă ceva în sensul acesta. Cu fotografii de la locul faptei, acesta a trimis sesizări la nivel național. „Îmi permit să vă trimit câteva fotografii făcute în luna octombrie 2013, de-a lungul lizierei pădurii de brad din capătul amonte al satului Gărâna (comuna Brebu Nou). Sunt gunoaie (menajere și resturi de materiale de construcție/demolări). Am sunat la Garda de Mediu din Reșița de unde am primit recomandarea să iau legatura cu Primăria Brebu Nou (primărie care se află în Gărâna). La numărul de telefon al primăriei nu răspunde nimeni. În speranța că se poate face ceva împotriva celor care urăsc natura, vă asigur de întreaga mea considerație”, a fost mesajul transmis de către Cristian Boerean către Garda Națională de Mediu.
Garda de Mediu din județ a fost sesizată în mod direct de această situație, însă abia după ce problema a ajuns la nivel central au început să se miște lucrurile. Pozele cu deșeuri au fost trimise la Garda Națională de Mediu, iar aceștia au promis că vor solicita cercetări din partea instituției județene. Sesizați prin telefon de către reporterii Express de Banat, reprezentanții Gărzii de Mediu Caraș-Severin au declarat că vor iniția verificări pentru a vedea dacă situația precizată este adevărată. „În mod normal, Primăria Gărâna este cea responsabilă de acele deșeuri. Vom face verificări în teren ca să stabilim situația exactă”, a precizat Gheorghe Pitulan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Caraș-Severin. De altfel, reporterii au discutat și cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului, care au fost foarte deschiși să afle detalii despre acele deșeuri ca să facă sesizări la rândul lor către cele două instituții competente, să se ocupe de această problemă. „Noi nu avem dreptul de a face controale, însă vom trimite sesizări către Garda de Mediu și către primărie, iar apoi administrației locale i se va da un timp ca să rezolve problema”, a explicat pentru Express de Banat Mirela Ianoși, din partea APM Caraș-Severin.
Primarul comunei Brebu Nou, de care ține și localitatea Gărâna, a fost foarte surprins de sesizările reporterilor, fără să cunoască exact locația unde au fost abandonate deșeurile, dar cu promisiuni că va face cercetări în acest sens. Acesta a explicat că a primit un telefon de la Garda de Mediu din județ, care a precizat că vor trimite un reprezentant pentru verificări, așa cum le-a declarat și redactorilor Express de Banat. „Nu știu nimic de acele deșeuri, m-au sunat și de la mediu că vor veni în control în ceea ce privește o reclamație de la București. Suntem străini de această problemă. Comuna noastră are mii de hectare, la marginea pădurii poate să fie oriunde. Pe unde avem noi drumuri zi de zi de circulat nu am observat nimic. Vom merge împreună în control, să vedem unde e locul în cauză”, a explicat Iosif Bordea, primarul comunei Brebu Nou.