Grupuri electrogene pentru uzinele de apă! Căderile de tensiune nu vor mai duce la oprirea apei potabile în oraș

Principalele uzine de apă ale Lugojului vor fi dotate cu grupuri electrogene pentru asigurarea alimentării cu electricitate în cazul căderilor de tensiune. Unul dintre echipamente va ajunge la Uzina 2, cea mai mare din oraș, care asigură 65% din necesarul de apă, obiectiv situat pe malul drept al Timișului, după podul de cale ferată. De asemenea, un generator va primi și uzina de pe drumul Tapiei.

„Vom achiziționa două generatoare de curent de putere mare pentru Uzinele 1 și 2, pentru a fi asigurați în caz de necesitate. În orice moment, dacă se produce o avarie serioasă la liniile de alimentare orașul poate rămâne fără apă. Am prevăzut banii în bugetul de anul acesta, pentru că nu mai putem amâna. Și-așa avem destule probleme cu alimentarea cu apă, care afectează zilnic orașul”, a precizat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Generatoarele au fost promise după căderile masive de zăpadă din 2018, care au indisponibilizat liniile de alimentare electrice. Până acum s-a reușit doar achiziționarea unui generator pentru spital și încă unul pentru primărie.

leader board 728 x 90 px

Avarie veche de 3 ani

Lucrătorii societății Meridian 22, și-așa puțini la număr, fac față tot mai greu avariilor apărute în rețeaua de apă a orașului. Zilnic ei se confruntă cu două, trei incidente de acest fel, astfel că nu apucă să finalizeze reparațiile la una, că o alta apare pe altă stradă. Probleme nu sunt doar în subteranul de pe raza urbei, ci și în afara ei. De ceva timp, un mic gheizer a „răsărit” și în afara municipiului, pe strada Caransebeșului, lângă podul de la ieșirea din oraș, pe partea stângă aproape de pârăul Știuca. Apa curge acolo de multă vreme și s-a creat un fir de apă în paralel cu pârâul.

„Apa curge neîncetat, zi și noapte, de foarte mult timp și nu vine nimeni să repare țeava învechită. S-a format un mic pârâu, în paralel cu cel existent”, ne-a declarat Ion Sandu, un lugojean care locuiește în zona respectivă.

Un alt loc în care apa curge nestingherită de mult timp este în cartierul Micro I, pe strada Olari, lângă blocul 14 A. Acolo sunt probleme la o vană. „Cei de la Meridian cunosc situația de mai demult, dar nu fac nimic să oprească pierderea de apă. Au venit, au văzut și au plecat. Nu s-a întâmplat nimic”, ne-a spus Alivej Spirache, din cartierul Micro I.