Groparii din cimitirele Timișoarei, în vizorul aleșilor locali. Adrian Orza: ”E o imagine sinistră. Parcă suntem în Somalia, după ce a căzut o bombă”

Doi dintre consilierii locali ai Timișoarei critică atitudinea și vestimentația groparilor din cimitirele orașului. În cea mai recentă ședință de plen, Simion Moșiu și Adrian Orza au cerut poliției locale să îi amendeze pe cei care nu respectă regulamentul în care este prevăzut codul de conduită pentru lucrătorii din aceste cimitire. 

Liberalul Simion Moșiu spune că la aprobarea regulamentului de funcționare al cimitirelor din Timișoara a făcut un amendament potrivit căruia groparii ar trebui să poarte uniforme inscripționate. ”Groparii și cei care se ocupau de înmormântare ar fi trebuit să aibă uniforme inscripționate cu firma respectivă, dacă nu chiar cu numele dânșilor. Acest lucru nu s-a întâmplat. Am dori să știm dacă poliția locală a luat vreo măsură și dacă acest lucru are vreo repercursiune asupra licitațiilor următoare, având în vedere că nu se respectă o hotărâre a consiliului local în ceea ce privește ținuța personalului. Sunt aceleași figuri desprinse dintr-un film de groază. Din nefericire, am participat
la câteva evenimente triste și groparii au aceeași atitudine și ținută de groază”, a spus Moșiu în ședința de consiliu local.

Opinia sa a fost împărtășită de independentul Adrian Orza. ”Trenează chestia asta cu lipsa de respect față de oamenii care merg la cimitir și față de persoana decedată. Poliția locală ar trebui să meargă să vadă dricul ăla, nu mai vorbesc de îmbrăcămintea… Eu nu aș ține să aibă sigla pe uniformă, dar măcar să fie curați. Vin toți plini de noroi, roțile de la dric sunt noroite și arată efectiv jalnic. Parcă suntem undeva în Somalia, după ce a căzut o bombă și îngropăm morții pe care îi aruncăm rapid în groapă să scăpăm mai repede de ei. E o imagine sinistră. Și oricare ar fi firmele cărora le-au fost concesionate cimitirile se pare că nu dau doi bani pe aspectul ăsta, din păcate. Asta și pentru că nu primesc sancțiuni, probabil”, a spus Orza.

Apelul celor doi a venit în contextul în care consilierii au votat o hotărâre pentru delegarea de gestiune prin concesionare, prin licitație deschisă, a serviciului pentru prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii a trei cimitire din Timișoara: cel din Calea Lipovei, Cimitirului Săracilor și Cimitirului Stuparilor. Contractele încheiate anterior au expirat în 1 septembrie, la termen.

Cei cărora le va fi concesionat acest serviciu vor fi obligați, potrivit deciziei consilierilor locali, să întrețină cele trei cimitire, să asigure serviciile de curățenie și lucrările de investiții, reparații sau modernizare a infrastructurii. ”Concesionarul va achita anual o redevenţă, în două tranşe anuale, redevenţă calculată luându-se în considerare sumele încasate de către concesionar pentru serviciile şi activităţile prestate pentru serviciile de înhumare, funerare și de curățenie în cimitire, activităţi care fac obiectul intenţiei de delegare a gestiunii”, se mai arată în documentele anexate proiectului.

La calculul redevenţei au fost analizate numărul înhumărilor din cele trei cimitire, serviciile şi activităţile prestate anul trecut. Pentru Cimitirul Calea Lipovei și Cimitirul Săracilor, valoarea anuală minimă a redevenţei de la care se va porni licitaţia este de 100.000 lei fără TVA, cu o valoare anuală a investițiilor de 80.000 de lei fără TVA ce se vor realiza în fiecare cimitir, iar pentru Cimitirul Stuparilor – 70.000 lei fără TVA, cu o valoare a investițiilor de 50.000 lei fără TVA. Concesionarea se va face pe o perioadă de 5 ani de la data semnării contractului.

Concesionarul va trebui să asigure și paza cimitirelor, să împiedice pătrunderea câinilor vagabonzi şi să interzică intrarea persoanelor cu câini, dacă aceştia nu sunt cu lesă şi botniţă, în cazul în care sunt câini periculoşi. Concesionarul trebuie să aibă cel puțin 12 lucrători. Printre aceștia – opt gropari, manipulatori de cadavre şi patru îngrijitori pentru curăţenie. ”Este interzis personalului angajat de către concesionar şi care îşi desfăşoară activitatea în cimitir să comercializeze orice obiect care este folosit pentru întreţinerea sau ornamentarea mormintelor, să-şi însuşească orice material sau obiect care provine de la locurile de înhumare a cărui drept de folosinţă a expirat, (…) să poarte o conversaţie indecentă sau să adopte o atitudine sau ţinută vestimentară indecentă în incinta cimitirelor pe timpul ceremoniilor de înhumare (…), să degradeze sau să rupă florile şi coroanele de pe morminte, să scrie cuvinte obscene pe obiectele funerare, (…) să consume alcool, să cânte sau să asculte muzică în incinta cimitirelor”, se arată în caietul de sarcini.



/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/