Personalul spitalelor din Reșița și Caransebeș a intrat, în această dimineață, în grevă generală din cauza nemulțumirilor privind plata sporurilor. Protestul are termen nelimitat, până când guvernanții vor ține cont de amendamentele Ordonanței 20.
Așa cum au promis, angajații din sistemul sanitar au intrat astăzi în grevă generală pentru a-și cere drepturile. După greva de avertisment din 19 octombrie, nu s-a schimbat nimic, așa că a fost declanșată noua formă de protest. În fapt, spitalele nu își pot întrerupe activitatea, așa cum presupune greva generală, având în vedere că pacienții au nevoie de îngrijire permanentă, însă, la fel ca la mijlocul lunii, personalul medical s-a strâns, în această dimineață, pe coridoare, cerându-și astfel drepturile. „Revendicările sunt legate de sporurile salariale care se calculează tot la salariile din 2009. Doar gărzile medicilor se plătesc raportat la anul 2016. În rest, toate sporurile medicilor și ale restului personalului medical se calculează la salariul din 2009, personalul TESA nu a beneficiat de prevederile Ordonanței 20”, a declarat Violeta Florea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Reșița.
„Noi am declanșat greva generală, dar în fapt cam 30% din personal lucrăm, au fost de dimineață pe coridoare, dar acum toată lumea s-a întors la locul de muncă, pentru că trebuie să asigurăm asistența medicală la patul bolnavului. Suntem un sector puțin mai sensibil și nu putem să ne permitem să plecăm și să lăsăm bolnavii fără îngrijire. Dar suntem în grevă generală, alături de ceilalți colegi din țară, pentru că avem nevoie de Ordonanța 20, de amendamentele care s-au făcut la această ordonanță și sperăm din suflet ca acestea să se aprobe mâine în Camera Deputaților și să oprim greva”, a declarat, pentru Express de Banat, Maria Galescu, liderul sindical.
În această după-amiază, Sindicatul SANITAS continuă negocierile cu Ministerul Sănătății, în speranța unor rezultate favorabile. În plus, mâine se va discuta în Camera Deputaților Ordonanța 20 cu amendamentele pe care le așteaptă angajații din sistemul sanitar: sporurile să se plătească la salariul actual și să se introducă în grila de salarizare și personalul TESA, personalul din Direcțiile de Sănătate Publică și personalul sanitar și auxiliar din creșe, grădinițe, cabinete școlare.
„Dacă e urgență, normal că nu blocăm actul medical. Greva este nelimitată. S-au strâns în jur de 40-50 de persoane, dar nici pe secții nu sunt foarte mulți angajați”, susține liderul de sindicat Andrei Seracin de la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș.
În cazul în care nu se va lua nicio măsură mâine, în ședința Camerei Deputaților, angajații sunt hotărâți să continue greva generală.
CITEȘTE ȘI:
[FOTO] Grevă în sistemul sanitar! În spitalele din Reșița și Caransebeș s-a întrerupt activitatea!