Greu de stârpit, munca la negru iese la lumină doar la control

Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul de Poliție din Caraș-Severin au desfășurat o amplă acțiune de control în cadrul Planului Comun de Acţiune „Black Market” privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea ilegalităţilor comise în domeniul utilizării forţei de muncă  „la negru” şi pentru reducerea incidenţei muncii nedeclarate. 

Inspectorii de muncă împreună cu poliţiştii din cadrul formaţiunilor de investigare a fraudelor au desfăşurat timp de trei zile, în perioada 15-17 octombrie, acţiuni de control cu caracter inopinat,  la 28 agenţi economici. În total, o pătrime dintre angajatorii verificați au fost sancţionaţi contravenţional, valoarea amenzilor contravenţionale fiind de 40.000 lei.

Potrivit comunicatului remis presei de ITM Caraș-Severin, controalele s-au desfășurat în contextul ,,adoptării propunerii legislative de reducere a CAS-ului la angajator cu 5 puncte procentuale (de la 20,8% la 15,8%), măsură cu impact semnificativ major îndeosebi asupra poziţiei financiare a sistemului de pensii publice, devine prioritară strategia ce trebuie să aibă drept principal obiectiv creşterea numărului de contribuabili, în special prin reducerea incidenţei muncii la negru”.

Firmele de construcţii, reparaţii, întreţinere maşini, industria lemnului și confecţii au fost cele vizate de autorități. Au fost depistate trei persoane care nu aveau întocmite forme legale de angajare. Doi angajatori care utilizau munca la negru au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională în valoare de 30.000 lei. Pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă au fost sancţionaţi cinci angajatori cu amendă contravenţională în valoare de 10.000 lei. Pentru 19 deficienţe care se referă în principal la neîntocmire contract individual de muncă, netransmiterea datelor în aplicaţia electronică constituită la nivel naţional – Revisal, neacordarea repausului săptămânal s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere.

Foto arhiva